Vodimo vas na najneobičnija mesta hispanskog sveta - Reflejo časopis

Reflejo logo

Que Pasa Društvo Hispanista
Vodimo vas na najneobičnija mesta hispanskog sveta

Collage

Vodimo vas na najneobičnija mesta hispanskog sveta

Dosadile su vam tipične turističke destinacije? Ovde pročitajte gde sve možete da idete ako imate dovoljno novca i hrabrosti, kao i šta ne smete da radite na nekim mestima.

 Zamislite da...

… se kupate u najvećem bazenu na svetu, tj. u bazenu San Alfonso (San Alfonso del Mar) u gradu Algarobo (Algarrobo, Chile). Ovaj bazen je dugačak više od 900 metara, a negde dostiže dubinu do 35 metara i napunjen je filtriranom morskom vodom. Za gradnju je bilo potrebno pet godina jer je od mora odvojen uskim pojasom kopna. Obavezno pogledajte sajt www.sanalfonso.cl ne samo zbog mnoštva informacija o bazenu, već i zbog zanimljivog izgleda sajta.

… šetate u kupaćem kostimu po restoranu, prodavnici ili kafiću u Barseloni (Barcelona). Čuvajte se, jer ova navika turista iritira domaćine.

… spavate u jednoj od najčudnijih hotelskih soba na kugli zemaljskoj. Magic Mountain Lodge (Montaña Mágica Lodge) nalazi se u jednom biološkom rezervatu na Andima u Čileu. Sobe su od prirodnih materijala i zbog toga se ljubitelji prirode osećaju kao da žive u šumi.

… kupujete krokodilsko srce, krv šišmiša i ostale čudne stvari u tržnici u kojoj ima veštica (El Mercado de las Brujas). Ova tržnica je jedna od najčudnijih na svetu i nalazi se u La Pazu (La Paz), glavnom gradu Bolivije (Bolivia) i najvišem gradu na svetu.

… živite u El Salvadoru (El Salvador) i da vozite u pijanom stanju. Prema zakonu, za pijanog vozača kazna može da bude smrt.

… ste okruženi pravim lobanjama u Boliviji ili Meksiku. Svake godine u novembru se u ovim zemljama slavi paganski Dan mrtvih (El Día de los Muertos). Glave mrtvih se ukrašavaju cvećem i vojničkim kapama, dok su im cigarete u ustima. Sveštenici smatraju da je ovaj praznik morbidan, ali ga priznaju da bi i dalje uticali na domoroce koji veruju da je jedna od sedam duša čoveka u lobanji i da ih posećuje u snovima i štiti. Da bi bili zahvalni, lobanje se ukrašavaju i čuvaju i dobijaju imena. Obično se radi o glavama izvađenim iz napuštenih ili bezimenih grobova, a ne o glavama rođaka. Prošle godine je jedan sveštenik kritikovao vađenje glava iz zemlje i donošenje u crkvu, jer mrtvi moraju da počivaju u miru.

… ilegalno emigrirate iz Meksika (México) u Ameriku. Postoji jedna takva tura za one koji žele da znaju kako je biti izbeglica. U program su uključeni ne samo ostali emigranti, već i lažni policajci. 

… ste okruženi lutkama koje teraju loše duhove. Na jednom kanalu u Meksiku postoji plutajući vrt (la chinampa) koji je prekriven mnogim lutkama. Ne samo da teraju duhove, već i podsećaju na smrt jedne devojčice koja se tamo udavila. Tamo se može dospeti i brodom, ali to je samo za najhrabrije putnike.

… se osećate kao da ste deo džet-seta. Čak i oni koji nisu bogati mogu da uživaju u nekim od najboljih klubova na plažama u Evropi. To su Puro Beach Club na Majorki (Mallorca) i Gecko Beach Club na Formenteri (Formentera). Prvi je pod palmama i ima lepe baldahine, veliki bazen i ukusnu hranu. Specijalitet je jastog na žaru. Drugi ima bazen u kojem je kafić pokriven slamom.

… se vozite najširom ulicom na zemaljskoj kugli. Ulica 9. jula (9 de Julio), koja se nalazi se u Buenos Ajresu (Buenos Aires), dobila je ime po državnom danu nezavisnosti. U svakom smeru je šest traka, a za prelazak s jedne strane na drugu treba pet minuta.

… ste u gradu vanzemaljaca. U meksičkom gradu Halapa (Xalapa) 24. maja 2005. godine poslati su signali svetskim istraživačima NLO-a nakon opažanja najmanje 14 letećih objekata. Može da se traga za vanzemaljcima, ali se takođe mogu posetiti mnoga slikovita mesta.

… pokušavate da se mimoilazite sa nekim na Putu smrti (El Camino de la Muerte) u Boliviji. To je najopasniji put na svetu i vodi od La Pasa (La Pas) do Koroika (Coroico). Ima samo jednu traku. Mnogi se trude da ga izbegavaju, jer postoji velika mogućnost da završe na dnu provalije. Uprkos tome, ima hrabrih ljudi koji žele da se voze biciklom na ovom putu zbog adrenalina. Ovaj put je jedan od dokaza tvrdnje da su najlepša mesta često opasna (postoji neverovatan pogled na Amazonsku prašumu). Ako želite da se vozite ovim putem, morate prethodno proveriti kočnice.

… vidite mesto prekriveno oblacima. Takva je planina Roraima (Roraima), smeštena na tromeđi Brazila (Brasil), Venecuele (Venezuela) i Gvajane (Guyana). Izgubljeni svet (The Lost World) Artura Konana Dojla (Sir Arthur Conan Doyle) je inspirisan ovom planinom. Zid koji je brani sa svih strana dostiže visinu od 400 metara. Oblaci su uvek blizu vrha, a plato na vrhu čini njen ceo vrh i za njega se veruje da su ga vode i vetrovi oformili. Plato je najstarija geološka formacija na planeti. Planina je misteriozna zbog nekih vrsta koje samo tamo mogu biti pronađene.

… se kupate u Svetom izvoru (Cenote Sagrado) u Meksiku. Ova voda bila je poštovana od strane drevnih Maja koje su smatrale da ima moć da održava život, a predmet obožavanja bio je i bog kiše Čak (Chaac, Chaak). Cela država je bogata ovim podzemnim vodama. Prema verovanju Maja, neke od ovih izvora posećuje Čak.

… gledate kako raste jedno od najčudnijih voća na svetu. Pitaja (pitaya, pitahaya) ili zmajevo voće (la fruta del dragón) raste u Južnoj, kao i Centralnoj Americi. Može da raste i u jugoistočnoj Aziji. Plod je ružičaste boje, ali može da bude i žute, a jestiva unutrašnjost je bela i sa crnim semenkama.

Autor teksta: Bojana Radosavljević