Urugvaj - pionir u prekretnici Latinske Amerike - Reflejo časopis

Urugvaj - pionir u prekretnici Latinske Amerike

Sociedad

Urugvaj - pionir u prekretnici Latinske Amerike

Zemlja godine, Latinoamerička Švajcarska, država sa najsiromašnijim predsednikom na svetu, „najsekularnija” država na kontinentu sa koga potiče najveći broj katolika, novi raj za osobe naklonjene istom polu i uživaoce kanabisa - sve su to sinonimi za Urugvaj, koji je 2013. proglašen za zemlju u koju bi mnogi rado emigrirali.

Jedan od najuticajnijih i najčitanijih magazina za poslovne ljude, britanski list Economist, prvi put je 2013. godine proglasio „zemlju godine”, a tu laskavu titulu sasvim zasluženo poneo je Urugvaj. Pored značajnog ekonomskog rasta i statusa moderne i sigurne države koja poštuje demokratske institucije, tome su doprinele dve liberalne odluke Vlade u prošloj godini, legalizacija istopolnih brakova i zakonska regulacija proizvodnje, distribucije i konzumiranja marihuane.

Urugvaj je latinoamerička država sa najvišom stopom pismenosti (čak 97 procenata stanovništva), koja neguje obavezno i besplatno školovanje još od 70-tih godina 19. veka.  Država sa najdužom demokratskom tradicijom na „Zelenom kontinentu”, jedna od prvih koja je dozvolila razvod braka (1917) i osigurala ženama pravo glasa. Pionir kada su u pitanju prava radnika: uskoro se navršava pun vek od kako je radno vreme u Urugvaju ograničeno na osam časova dnevno. Prva država Južne Amerike koja je legalizovala abortus, druga na prostoru Latinske Amerike (odmah nakon Kube).

Decembra prošle godine Urugvaj je postao prva zemlja u svetu koja je legalizovala proizvodnju, distribuciju i prodaju marihune na državnom nivou u cilju rešavanja problema trgovine i konzumiranja opojnih supstanci, što je izazvalo brojne polemike. Naime, trgovina drogom smatra se primarnim faktorom kriminala i korupcije u Latinskoj Americi. Politika represije nije se do sada pokazala naročito efikasnom, jer su distribucija i konzumiranje narkotika i dalje u porastu. Otud ova radikalna promena u načinu rešavanja ovog problema na duže staze (protivnici ovog zakona pribojavaju se da bi mogao dovesti do porasta konzumiranja, dok pobornici veruju da se, uz adekvatnu edukaciju i regulative, mogu drastično smanjiti posledice trgovine lakim drogama, kako bi se država posvetila težim oblicima kriminala). Prema podacima, svaki treći mladi stanovnik Montevidea konzumira marihuanu najmanje jednom godišnje.

Privredni rast, jaka srednja klasa, niska stopa nezaposlenosti i korupcije, društvene slobode, bogat kulturni život, dug prosečni životni vek, javne službe pod okriljem države - sve su to razlozi zbog kojih ova država sa svega 3,3 miliona stanovnika nosi epitet „Latinoameričke Švajcarske”.

Svakako treba istaći čoveka koji je, prema Ekonomistu, najzaslužniji za ovu „pobedu” Urugvaja. Šef države Hose Muhika (José Alberto Mujica Cordano), poznatiji kao Pepe, zadivio je svetsku javnost neuobičajenim ponašanjem za jednog političara. Ovaj simpatični 78-ogodišnjak živi skromno na svom imanju u predgrađu Montevidea, devedeset odsto svoje plate donira u humanitarne svrhe, kao i njegova supruga, po zanimanju senatorka, sa kojom je u braku od 2005. godine. Umesto privatnog šofera i luksuznog autobila, Muhika poseduje Folksvagenovu bubu iz 80-tih, a na poslovna putovanja ide ekonomskom klasom.

Muhika je poznat i po svom angažovanju u nacionalno-oslobodilačkom pokretu Tupamaros 60-tih godina prošlog veka, zbog čega je skoro petnaest godina proveo u zatvoru (poslednji put od 1972-85), a jednom prilikom je u borbi ranjen sa 6 metaka. Nakon brojnih državnih funkcija, postaje predsednik Urugvaja 2010. godine, ali odbija da se iz svog skromnog ranča, gde uživa u hortikulturi i šetnji sa svojim psima, preseli u predsedničku rezidenciju. Kaže, asketizam je vid borbe za slobodu. „Nisu siromašni koji malo imaju, već oni koji mnogo žele. Kad bih imao mnogo stvari, morao bih da se brinem o njima. Biti slobodan znači provoditi najveći deo vremena u onome što volimo da radimo”, kaže ovaj mudrac savremenog doba.

Autor teksta: Ivana Petronijević

Autor fotografije: Google images