Ukus hispanskih praznika u vašem domu - Reflejo časopis

Ukus hispanskih praznika u vašem domu

Collage

Ukus hispanskih praznika u vašem domu

U prazničnim danima aromatični i slatki mirisi šire se iz kuhinje svakog doma. Upoznajte tradicionalan kraljevski kolač kojim se slade Španci na dan Sveta tri kralja.

Dan Sveta tri kralja (El Día de los Reyes Magos) kod katolika se slavi 6. januara i to u okviru božićnih svetkovina. Simbolizuje dolazak tri mudraca na poklonjenje tek rođenom Isusu. Prema religiskoj legendi, tri kralja Melhior, Gaspar i Valtazar su, prateći vitlejemsku zvezdu repaticu, stigli do mesta na kom je rođen Isus i doneli mu tri poklona: zlato, tamjan i smirnu. Zbog ovog verovanja hispansku decu na ovaj dan daruju kraljevi, a ne Deda Mraz.

Tradicija slavljenja praznika Tri kralja u hispanskim zemljama je veoma bogata i raznolika. U zavisnosti od pokrajine ili države postoje različiti vidovi svetkovanja. Neizostavan deo proslave je priprema kolača Roscón de reyes ili Venac kraljeva. Domaćica mesi slatki hleb koje oblikuje u prsten - simbol krune, i u njega skriva predmet: figuricu Isusa (Meksiko), zrno boba (Španija) ili neki drugi slatkiš. Kolač se ukrašava kandiranim i jezgrastim voćem koji predstavljaju dragulje i ukrase na kruni kralja. Dok se goste, neko od ukućana će pronaći skrivalicu, dobiće krunu i postaće „kralj za jedan dan“.

Ovaj kolač ima mnogo varijanti i u svakom domu se sprema po porodičnoj tradiciji. Jedan od jednostavnijih načina pripreme je sledeći: u 500 gr brašna dodajte 100 gr šećera i umestite sa kvascem koji je nadošao u zagrejanom mleku i vodi sa malo šećera i soli. Zatim dodajte dva jaja, margarin i rendanu koru citrusa. Ostavite testo da nadođe oko sat vremena. Premesite i pipremljenu masu izdužite u valjak koji ćete spojiti kao prsten, stavite u pleh, ponovo ostavite da naraste. Ne zaboravite da u njega sakrijete figuricu ili neki drugi slatkiš koji bi odredio ko je kralj tog dana. Pre pečenja masu premažite jednim umućenim jajem i ukrasite po svojoj želji i ukusu. Budite kreativni! Prijatno!

Sastojci za Roscón de reyes

Potrebno vam je:
cca 500gr brašna, 1 dl mleka, 1 dl vode, 20 gr svežeg kvasca, kašičica soli, kašičica šećera, 2 jaja, 100 gr šećera, 100 gr margarina, rendana kora limuna i pomorandže, 1 jaje za premazivanje i voće za ukrašavanje po želji. Peče se na srednjoj temperaturi.

Autor teksta: Bojana Bogićević