U hispanskom ritmu - Reflejo časopis

U hispanskom ritmu

Arte

U hispanskom ritmu

Pođite sa nama na putovanje kroz šaren i uzbudljiv svet tradicionalnih hispanskih plesova koje će vas oduševiti i probuditi u vama želju da saznate više.

Popularnost latino plesova ne iznenađuje, štaviše, plesovi su jedan od najpoznatijih elemenata hispanske kulture koji je dosegao najdalje kutke sveta. Međutim, putovanje na koje upravo krećete dozvoliće vam da zavirite iza kulisa i da upoznate mnoge tradicionalne plesove koji nisu imali sreće da dožive svetsku slavu.

Predlažemo da putovanje započnemo na severu Južne Amerike, u venecuelanskim ravnicama, domovini veoma dinamičnog i primamljivog plesa pod nazivom horopo (joropo). Cvetne haljine jarkih boja sa karnerima koje nose plesačice izvlače uzdahe kako devojaka tako i momaka. Vrtlog boja koji stvara mladić hitro okrećući svoju partnerku siguran je pokazatelj da prisustvujete horopo izvedbi. Ovaj ples izrazito naglašava ženstvenost devojaka i muževnost momaka, a deca uče da ga plešu još od malih nogu.

Idući na zapad, stižemo u Kolumbiju i upoznajemo se sa kumbijom (cumbia). Muzika uz koju se ona igra ima andski prizvuk. Često se koristi upaljena sveća koju mladić predaje devojci. Koraci plesača su sitni i umereni, a devojka tokom čitave izvedbe drži krajeve suknje u visoko odbočenim rukama. Plesačice ponekad izvode figuru koja podseća na let ptica, koristeći suknju da oponaša krila.

Naše sledeće odredište je Peru, koji je nedavno odao počast svom nacionalnom plesu, proglasivši 7. oktobar danom marinere (marinera). Ona se izvodi u paru iako igrači figure izvode zasebno, prelazeći veliku površinu podijuma. Neizostavani delovi muškog odela su pončo, sombrero i jahaće čizme.

U Čileu ćemo se susresti sa kuekom (cueca), plesom koji nalikuje marineri utoliko što se u izvedbi koristi bela marama i što se igrači ne dodiruju. Ritam muzike je valcer, a ples počinje uvodnim delom u kojem momak i devojka stoje jedno naspram drugog i tapšu. Nakon ovoga, sledi dinamičnija deonica u kojoj do izražaja dolazi zavodljivi karakter kueke.

Iako je Argentina poznata po tangu, ona je domovina i drugih zanimljivih plesova, kao na primer malamba (malambo). Ovaj ples izvodi grupa muškaraca i sastoji se od ritmičnog udaranja nogama o pod. Veoma je važna sinhronizovanost, bez obzira na broj izvođača na sceni, koji može biti veliki. Tu je i ćakarera (chacarera), ples koji se izvodi u paru i u kome muškarci ponekad lupkaju nogama o pod, podsećajući nas na malambo.

Ni ostale zemlje ne zaostaju u plesnoj ponudi – Urugvaj nudi kandombe (candombe), Paragvaj ples sa bocama (danza de botellas), u kome devojke plešu sa bocama na glavi, Dominikanska Republika se diči baćatom (bachata) i merengeom (merengue), a da i ne pominjemo Kubu na kojoj su nastali mambo, son, salsa, rumba i ča-ča-ča (chachachá).

Autor teksta: Vanja Kudra

Autor fotografije: na slikama: redom plesovi marinera, horopo, kueka,merenge