Trio hispanske visoke mode - Reflejo časopis

Trio hispanske visoke mode

Arte

Trio hispanske visoke mode

Hispanski svet ih pamti po tome što su mu doneli visoku modu, ugledali se na modne velikane, ali i izgradili prepoznatljiv stil i postali uzori generacijama modnih dizajnera. Znate li ko čini ovaj magični modni trio?

Kristobal Balensijaga (Cristóbal Balenciaga) potiče iz skromne i religiozne porodice. Rođen je 1895. godine u Baskiji, u Španiji, a umro je 1972. u Alikanteu. Talenat za modu nasledio je od majke koja je bila krojačica i već je sa 12 godina počeo da radi kao pomoćnik u jednom ateljeu. Njegova karijera modnog dizajnera počela je kada je upoznao groficu Kasa Tores (marquesa de Casa Torres), koja mu je dozvolila da razgleda njenu odeću i koja je tražila od njega da napravi kopiju jedne njene haljine. Svoj prvi butik otvorio je 1914. godine u San Sebastijanu, a kasnije i u Madridu i Barseloni. Brzo je postao toliko cenjen kao modni kreator da je čak i španska kraljevska porodica nosila njegove kreacije. Međutim, život Kristobala Balensijage promenio se 1936. godine sa početkom Španskog građanskog rata, kada je morao da zatvori svoje butike i da se preseli u Pariz gde je nastavio karijeru. Novine na kojima je radio su sako, haljina koja liči na košulju, kao i ženske cipele sa niskom štiklom.

Karolina Erera (Carolina Herrera) rođena je 1939. godine u Karakasu, u Venecueli. Njena porodica pripadala je visokom društvu, tako da je Karolina odrastala okružena bogatstvom i luksuzom. Kada je imala 13 godina otputovala je sa bakom u Pariz i prisustvovala reviji Kristobala Balensijage. Studirala je tekstilni dizajn i počinjala da stvara svoje prve kreacije. Prvi put se udala već sa 18 godina, a drugi put 1968. godine, za don Reinalda Ereru (don Reinaldo Herrera), sa kojim ima četiri ćerke. Od 1980. godine zvanično se posvetila modi, otvorivši svoju modnu kuću u Njujorku. Vremenom je postala cenjena ne samo kao modna kreatorka, već i kao uspešna preduzetnica. Njene kreacije odišu elegancijom, sofisticiranošću i luksuzom. Ističe da kreira za sve žene kojima se dopada njen stil, a ne samo za pripadnice visoke klase.

Svoj prvi parfem, uniseks 212, kreirala je 1988. godine  i upravo ovaj proizvod doneo joj je svetsku slavu. Postoji nekoliko varijanti ovog parfema, a zaštitno lice trenutno aktuelnog 212 VIP je srpski model Nataša Vojnović. Poznate dame koje se dive stvaralaštvu Karoline Erere su Salma Hajek i Šakira.

Oskar de la Renta (Óscar de la Renta) rođen je u Dominikanskoj republici 1932. godine. Sa 18 godina preselio se u Madrid da bi studirao slikarstvo, ali ga je ljubav prema modi umerila u drugačijem pravcu. Radio je u ateljeu Kristobala Balensijage, gde je i postao poznat kada je nacrtao skicu za haljinu Beatris Lodž, ćerku ambasadora Sjedinjenih Američkih država u Madridu. De la Renta je otišao u Pariz 1961. godine, a zatim se preselio u Njujork, gde i danas živi i radi. U toku svoje karijere sarađivao je sa poznatim modnim kućama, kao što je Pierre Balmain. Danas je poznat kao kreator muške i ženske odeće, nakita, venčanica i parfema. Prvi ženski parfem Oskar lansirao je 1977. Njegov modni stil predstavlja mešavinu onoga što je Oskar de la Renta naučio u Evropi i latino korena koje nosi u sebi.

Ovako je Kristobal Balensijaga definisao svoju profesiju: „Dobar modni dizajner mora biti arhitekta za model, skulptor za formu, slikar za skice, muzičar za harmoniju i filozof za meru.“
Oskar de la Renta je šezdesetih godina dvadesetog veka kreirao odeću za Džeki Kenedi (Jackie Kennedy), suprugu američkog predsednika Džona Kenedija (John F. Kennedy). Karolina Erera je 1986. godine kreirala venčanicu za Karolinu Kenedi (Caroline Kennedy), ćerku ovog poznatog američkog para.
Čuvena nemačka glumica i pevačica Marlen Ditrih (Marlene Dietrich) često je nosila modne kreacije Kristobala Balensijage. Govorila je da Balensijaga poznaje njene mere i da joj haljine njegove modne kuće uvek dobro stoje.

Autor teksta: Jovana Jevtović

Autor fotografije: na slikama redom: Kristobal Balensijaga, Karolina Erera, Oskar de la Renta