Toledo - grad istorije i marcipana

Mi rincón

Toledo - grad istorije i marcipana

Smešten u pokrajini Kastilja La Manča ( Castilla La Mancha ), u samom srcu Španije, iznad obale reke Taho (Tajo) uzdiže se biser španske kulture, istorije i umetnosti, grad Toledo.

1

Ako zavirite u istoriju ove zemlje, koja je bila na meti mnogih osvajača, zemlje za koju su se borile vojne sile Kartagine, Rima i hrabri ratnici, poput Vizigota i Mavara, shvaticete da je na svakoj od stranica te istorije ispisano ime Toleda.

Bio je prestonica Španije u vreme vladavine Vizigota, u osmom veku osvajaju ga Mavari I zadržava veliki značaj, da bi 1085. godine Alfonso VI , sa svojom vojskom ponosno ušao u grad i osvojio ga. Alfonso X Mudri (Alfonso X El Sabio ) osniva jednu od najvažnijih prevodilačkih škola u zemlji upravo u Toledu i na taj način ovaj grad postaje I prestonica kulture.

U vreme vladavine verovatno najznačajnijih vladara u istoriji Španije: Isabele Kastljanske (Isabel I de Castilla) i Fernanda Aragonskog (Fernando de Aragon), u istoriji poznatijih kao Katolički kraljevi, Toledo postaje sedište dvora, i grad u kome je rođena njihova cerka Huana I (Juana I ). Tako je bilo sve do 1561. godine kada njihov praunuk Filip II odlučuje da premesti sedište dvora u Madrid.

Poznavanje istorije jednog grada jeste veoma važno, ukoliko želimo da razumemo način na koji se razvijao, ali u trenutku kada se nađete na jednom od vidikovaca, koji pružaju pogled na Toledo, reku Taho,tvrdjavu Alkasar i katedralu , zaboravicete na sve i ostati očarani veličanstvenošću prizora. Sigurno ćete primetiti most Alkantara koji se izdvaja svojom lepotom.

Sam prilazak gradu je modernizovan, sa mesta gde vas ostavljaju lokalni autobusi pokretnim stepenicama idete ka centru. Dobrodošlicu će vam poželeti glavnI trg, Plaza Zocodover. Na ovom prostranom trgu pronaći cete prodavnice u kojima možete da kupite čuveni toledski marcipan, koji se ovde vekovima proizvodi. Nekada su ga pravili u manastirima, a danas postoji veliki broj privatnih proizvođača. Lokalci ce vam preporučiti prodavnicu po imenu Santo Tome .

2

U podnožju trga videćete obrise tvrdjave Alkasar. Ovo zdanje impresivne velicine smešteno je na jednoj od najviših tačaka u gradu. Veruje se da su još stari Rimljani započeli izgradnju palate na mestu današnje tvrđave, u vreme vizigotskog kralja Leovuhilda proširena je, a potom, tokom vladavine hrišćanskih kraljeva izvode se razliciti novi radovi . U vreme čuvenog Karla V nove projekte, kada je o izgledu same tvrđave reč, rade neka od najslavnijih imena španske arhitekture poput Huana De Erere (Juan de Herera) i Alonsa de Kovarubiasa (Alonso de Covarubias). Tokom vekova tvrđava je imala različite funkcije, a od 2010. je u njoj zvanično sedište Vojnog muzeja (Museo de Ejercito).

Ako nastavite šetnju uskim uličicama ovoga grada, naići ćete na veliki broj prodavnica suvenira. Na svakom ćosku prodaje se i oružje, jer je Toledo bio značajan centar njegove proizvodnje vekovima. Ukoliko ste ljubitelj dela Džordža R.R.Martina i serije Igra prestola , u Toledu mozete kupiti mačeve i štitove, koje koriste vaši omiljeni junaci u seriji . Tu je i čuvena toledska čipka koja će poslužiti kao sjajan poklon za neku od dama iz vašeg okruženja.

Put će vas odvesti do katedrale Svete Marije , poznate I kao Primada (Catedral Primada) Ova crkva je sjajan primer gotike u Španiji, i spada u red najvećih crkava u ovoj zemlji. Ukoliko stojite ispred glavne fasade na trgu na kome je smeštena i zgrada opštine, videćete da na katedrali dominiraju Vrata oproštaja( Puerta del Perdon) u sredini i Vrata Pakla (Puerta del Infierno) , sa leve strane. Legenda kaže, da u zavisnosti od toga kroz koja od ovih vrata prođete - idete ili pravo u pakao ili dobijate oproštaj svih grehova, tako da dobro razmislite, naravno, ako u ovako nešto verujete. Spoljašnjost ovog zdanja će vas vam se možda dopasti , ali unutrašnjost će vas sigurno ostaviti bez daha svojom lepotom.

Oltar smešten u glavnoj kapeli jedan je od posednjih primera cvetne gotike u Španiji , pre nego što će ovaj umetnički stil ustupiti mesto renesansi. Izradu istog naručuje kardinal Sisneros (Cisneros) i oltar biva završen u šesnaestom veku. Možda je ova građevina i najbolji primer suživota tri religije u Toledu, muslimanske, hrišćanske I jevrejske, tako da u samoj crkvi nailazimo na ostatke zidova džamije na čijem je mestu podignuta. Kapela Mosarabe (Capilla Mozarabe) divan je primer mešavine stilova i uticaja islamske umetnosti.

U samoj katedrali sahranjeni su mnogi kardinali i pripadnici porodice kraljice Isabele. Tu je takođe i balkon, izgrađen za samu kraljicu, da bi sa nje pratila mise.

Verovatno najvrednija stvar u crkvi jeste Sakristija , gde ćete naći dela Goje (Goya), Van Dajka (Van Dyck), i naravno, više od petnaest slika čuvenog El Greka (El Greco), od kojih se najviše ističe El Expolio, koji je smešten u središnjem delu i privlači pažnju čim kročite u prostoriju.

Kada izađete iz Katedrale koja predstavlja mali muzej, krenite ka crkvi Svetog Tome, platicete simboličnu cenu ulaznice, i naći se pred jednim od najvrednijih dela svetske umetnosti, El Grekovom slikom Sahrana Grofa od Orgasa (El entierro del conde de Orgaz). Simbolika slike je ono najznačajnije, lik njegove supruge Heronime De Las Kuevas (Jeronima De Las Cuevas), animozitet prema Filipu II, koji umetnik iskazuje smeštajući ga na nebo, među mrtve, lik sina i sopstveni lik, koji su jedini koji gledaju pravo u vas, razlika u kompoziciji i bojama kada prikazuje zemlju, nebo, i naravno anđeo, koji uzima grofovu dušu dok ga Sveti Stefan (San Esteban) i Sveti Avgustin (San Agustin) uznose ka nebu. Ostaćete večno zahvalni Filipu II, što nije prihvatio El Greka kao zvaničnog dvorskog slikara, i na taj način mu omogućio da radi slobodno i pusti mašti na volju, i tako nama u amanet ostavi dela neprocenjive vrednosti.

Verovatno ćete biti umorni od lutanja, I tada krenite ka kapiji Bisagra (Puerta de Bisagra), koja je predstavljala jedan od ulaza u grad, a u čijoj se neposrednoj blizini danas nalazi Hostal de Cardenal sa restoranom i predivnom bastom, udaljenom od gužve, gde možete naručiti čašu dobrog španskog vina i sabrati utiske o ovom gradu, u kome vreme kao da je stalo, i kao da će se svakog časa pojaviti kraljica Isabela i kralj Fernando, praćeni svitom. Ili kao da ćete naleteti na El Greka, kako luta sam ulicama grada.

3

Poseta Toledu pruža vam mogućnost da putujete kroz vreme, da naučite mnogo o španskoj istoriji, uživate u arhitekturi i umetnosti, i na kraju shvatite da su samo zajednički život i spajanje tri velike kulture kao što su hrišćanska, jevrejska i muslimanska mogle da stvore ovakav grad, pri čijem opisu vam ponestaje reči .

Autor teksta: Hristina Karanović