Tenerife – na korak od savršenstva - Reflejo časopis

Tenerife – na korak od savršenstva

Collage

Tenerife – na korak od savršenstva

Španija nije samo Iberijsko poluostrvo, ona je više od sieste, flamenka, fudbala i koride. Upoznajte Tenerife, ostrvo večitog proleća i jedinstvenih predela koji odišu bojama prirode.

Smeštena nedaleko od afričke obale i blizu Ekvatora, na gotovo 1500 kilometara daleko od poluostrva, Kanarska ostrva spadaju u jednu od sedamnaest autonomnih pokrajina Kraljevine Španije. Karakteristični uslovi čine ovaj arhipelag jedinstvenim za oko i specifičnim po mnogo čemu. Čak i drugačija vremenska zona svedoči tome – sat stanovnika ostrva ,,kasni’’ jedan sat u odnosu na ostatak Španije.

Najveće među sedam naseljenih ostrva arhipelaga su Tenerife, tzv. ostrvo večitog proleća. Ovde se meseci samo po kalendaru poznaju, pa je i decembar idealan mesec za opuštanje na plaži. Kupanje, sunčanje i duge šetnje uz obale Atlanskog okeana u vreme kada se u ostatku Evrope uveliko kupuju i nose kaputi, čizme i šalovi, stvaraju jedinstven osećaj. Duh Nove Godine se na Tenerifima ipak oseća – maštoviti meštani okite palme novogodišnjim ukrasima, postave razne svetiljke po ulicama i novogodišnji ambijent je stvoren. Kome je potreban sneg pored peščanih plaža, opojnih mirisa jorgovana i bajkovitih zalazaka sunca?

Santa Krus de Tenerife (Santa Cruz de Tenerife) je istovremeno glavni grad ostrva i čitavog arhipelaga i ne zaostaje za ostalim prestonicama. Njegov kosmopolitski karakter ogleda se u stanovništvu različitih nacionalnosti, u luci koja spaja tri kontinenta (Evropu, Afriku i Ameriku), ali i brojnim trgovima i oblakoderima izgrađenim i uređenim poslednjih godina. Pravi magnet za turiste, sinonim za relaksaciju i odmor, grad krije još poneku specifičnost. Teresita, jedna od gradskih plaža, napravljena je od peska donetog iz Sahare, pa šetnja po njoj prenosi delić afričke pustinje.

Da priča bude još neverovatnija, celo ostrvo pripada bescarinskoj zoni, pa se može nazvati i ostrvom niskih cena. Izgleda da luksuz nije uvek nedostižan, bar kad su Tenerife u pitanju.

I stanovnici i turisti ostrvo opisuju kao ,,pravi poklon za sva čula’’. A kako i ne bi. Idući sa severa ka jugu, smenjuju se plavo i zeleno, predeli šuma lovora i borovina, voćnjaci i plantaže banana, plaže i planine. Savršeno se uklapaju i nadovezuju autentična živopisna sela i avangardna arhitektura savremenih gradova. Ovaj idilični svet kontrasta mnogo toga duguje vulkanskom poreklu ostrva. A ono je zaslužno i za lekovita svojstva pojedinih prirodnih bazena, raznih biljaka i tropskog voća koji opstaju na ostrvu. Još uvek aktivni vulkan Teide zaštitni je znak Tenerifa i ujedno najveći vrh Španije. Ni obale ostrva nisu jednolične – crni vulkanski pesak na severu prkosi zlatnom sa juga.

I tako se slike ređaju u nedogled. Jedna za drugom, nepovezane, a opet, idealno uklopljene, oslikavaju ono što se u filmovima predstavlja kao ,,raj na zemlji’’. Raj za svakoga. Neka vrsta paralelnog sveta stvarnosti, gde ni datum ni vreme ne igraju veliku ulogu. Samo slike, zvuci i mirisi, jer je svaki trenutak proveden na Tenerifima trenutak za pamćenje.

Drugi po redu internacionalni karneval na svetu (posle onog u Rio de Ženeiru), održava se upravo na Tenerifima početkom svake godine. Tematika karnevala se menja iz godine u godinu, a ove godine tema je bila Bollywood, inače naziv za filmsku industriju u Indiji. Ovaj festival je i odličan način zarade, čemu svedoči i činjenica da devojka koja postane kraljica karnevala osvaja 2250 evra, a dizajner njenog kostima 900 evra.

Autor teksta: Milica Lilić