Sveci u Silikonskoj dolini

Tesoro

Sveci u Silikonskoj dolini

Imena mnogih gradova Kalifornije čuvaju sećanje na Špance koji su otkrivali i osvajali ovaj deo Novog kontinenta, ali je to jedino što podseća na davna vremena kolonizacije i katoličke misije.

Španski kolonizatori i misionari odredili su sudbinu većeg dela Novog kontinenta. Međutim, dok se njihov uticaj danas prepoznaje po upotrebi španskog jezika, katoličkoj veri, arhitekturi i elementima kulture u većem delu Latinske Amerike, na jugu i jugoistoku Sjedinjenih Američkih Država samo imena gradova podsećaju na davna vremena kolonizacije i katoličke misije. Prvi misionari u Kaliforniji bili su iz reda franjevaca i najzaslužniji su za imena nekoliko najvećih gradova istočne obale SAD-a. Upravo je osnivač reda, sveti Fransisko Asiški (San Francisco de Asís) postao zaštitnik San Franciska, osnovanog 1776. kada su španski kolonizatori napravili utvrđenje kod današnjeg Golden Gejta i započeli misiju.

Zvanični naziv Los Anđelesa (Los Ángeles) ili Grada anđela, bio je El Pueblo de la Reina de los Anheles (El Pueblo de la Reina de los Ángeles), dok je popularni naziv bio znatno duži: El Pueblo de Nuestra Senjora de la Reina de los Anheles de la Porsijunkula (El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de los Ángeles de la Porciúncula). Zvanično je osnovan 1781, a poreklo ovog neverovatno dugog imena vezuje se za istraživača i misionara Huana Krespija (Juan Crespí) kao i za franciskansku tradiciju u kojoj je reč „porsijunkula“ (u bukvalnom prevodu sa italijanskog “mala porcija”) narodno ime za prvu kapelu koju je restaurirao Sveti Franja Asiški.

Istorija imena San Dijega malo je složenija. Iako je Huan Rodriges Kabriljo (Juan Rodriguez Cabrillo) prvi Evropljanin koji je 1542. godine kročio na deo Kalifornije gde se danas nalazi ovaj grad, on nije ostavio traga u njegovom imenu. Za to je „odgovoran“ jedan španski trgovac, Sebastijan Biskaino (Sebastián Vizcaino) koji je stigao čak šestdeset godina kasnije, u novembru 1602. sa željom da osnuje kolonije. Jedan od njegova tri broda nosio je ime franjevačkog fratra, San Dijega od Alkale (San Diego de Alcalá), te je Biskaino odlučio da novoj koloniji da ime i njegovu čast. Ipak, prava kolonizacija i franjevačka misija počeće skoro dva veka kasnije zahvaljujući Gasparu de Portoli (Gaspar de Pórtola), a nastanak američkog grada tek osamdesetih godina XIX veka.

Ime Las Vegasa (Las Vegas) potiče od španske reči vega što znači plodna ravnica bogata izvorima. Predeo u kome se danas nalazi „Grad greha“ predstavljao je potpuni kontrast u odnosu na pustinju koja ga je okruživala, tako da je Španac Antonio Armiho (Antonio Armijo) odlučio da mu nadene ime po kome bi bio prepoznatljiv u odnosu na okruženje.

Najveći grad u Silikonskoj dolini, San Hose (San José) nosi ime svetog Josifa. Osnovan je 1777. pod imenom El Pueblo de San Hose de Gvadalupe (El Pueblo de San José de Guadalupe) kao prva varoš u regionu. Prema spisima iz tog perioda, Hose Hoakin Moraga (José Joaquín Moraga), španski kolonizator i farmer, želeo je da novoosnovana varošica bude centar za snabdevanje stokom i hranom.

Spisak gradova čija imena nesumljivo ukazuju na kolonijalistički period veoma je dug: San Mateo, Santa Krus, Santa Marija, San Luis Obispo, San Pedro, itd. Danas su ta imena prave jezičke iskopine, jer je kolonijalno vreme ostalo duboko ispod holivudskih brda, miliona stečenih u Silikonskoj dolini i vegaških kockarnica.

Autor teksta: Jelena Bašević

Autor fotografije: Pustinja koja okružuje Las Vegas, Spomenik osnivaču San Dijega