Susret sa šamanima Amazonije - Reflejo časopis

Reflejo logo

Que Pasa Društvo Hispanista
Susret sa šamanima Amazonije

Collage

Susret sa šamanima Amazonije

Alen Santrač, predsednik udruženja Kumbres (Cumbres), čitaocima Refleha prenosi neobičnu priču o šamanima, sa kojima se susretao u svojim ekspedicijama po Hispanskoj Americi.

Amazon je sasvim poseban svet sa nebrojeno mnogo priča, a svaka je misterija za sebe. Ove priče najpotpunije znaju da ispričaju tamošnji šamani. Smatraju se doktorima duše i duha čoveka i drugih živih bića kojima je potrebno bilo kakvo izlečenje ili pomoć. U priči koja je pred vama obuhvaćene su samo neke niti iz čitave mreže kolektivne povezanosti svih bića, čije duše, po filozofiji šamana, stvaraju veliki mozaik raznobojnih kockica, koji se stalno menja i razvija u skladu sa promenama svakog pojedinca ponaosob i tako nam ukazuje na povezanost i jedinstvo čitavog čovečanstva, bili mi toga svesni ili ne….

Amazonski šamani kao tradicionalni iscelitelji otkrivaju nam lekovito delovanje biljke ajauaska (ayahuasca). To je jedna vrsta lijane, čija se kora meša sa biljkom čakruna (chakruna), koja takođe raste samo u amazonskim predelima, i tako se dobija kompletni lekoviti napitak .

Ajauaska, biljka koja leči psihosomatske bolesti i daje vizije, proglašena je 2008. godine kulturnom baštinom Perua. Zvanično je potvđreno da je tečnost koja se dobije od ove biljke lekovita i da ne stvara zavisnost.

Putovanje predelima amazonske prašume u stvari je put amazonskih šamana koji nam otkrivaju nevidljivi svet krojen nitima prirode. Biljke učitelji ukazuju na znanja kojima se uče šamani i primenjuju ih u skladu sa svojom sposobnošću percepcije, pa tako šamani ajauasku smatraju majkom svih biljaka. Takođe postoje i mnoge druge biljke koje imaju svoj duh i namenu, kao i brojne legende o tajni amazonskih prašuma i šamana, koje će nam postepeno otkrivati oni sami u priči o svom životu… Jer, kako bi rekao don Alberto, iako pomalo zaboravljen i dalek, Amazon je pun čuda koja se proživljavaju svakim danom…

Šaman Don Alberto

Don Alberto, šaman u amazonskoj oblasti Perua, Iz mesta zvanog Infierno (Pakao), jedan je od najiskusnijih i najstarijih šamana u toj oblasti, i prepun je priča i iskustava sa ceremonija ajauaske,  a deluje veoma smireno i iskreno, uvek pričajući direktno i jednostavno, a istovremeno mudro. Uvek je raspoložen da pomogne i posavetuje, da podeli svoje iskustvo sa drugima. Tako je i sa mnom pričao jednog sunčanog popodneva na obroncima reke Tambopata, u prašumi Perua. Upravo je kod njega bio na obuci jedan turista iz Kanade već neke tri nedelje, upijajući don Albertova iskustva i znanja, praktikujući uvide i opise rada koje mu je „majka svih biljaka” ajauaska prenosila.

Šaman Don Roberto

Don Roberto nam je ispričao par svojih iskustava o doživljajima sa ajauaskom. Kaže da mu je telo dosta ojačalo otkad uzima napitak, i da mu dosta pomaže u svakodnevnom životu da jasno sagleda situaciju i ostvari svoj unutrašnji mir, a iz njegovih reči zaista izbija smirenost i mudrost. Kaže i da često, kada se osećamo praznim i bez energije, mozemo da se samo prislonimo uz drvo i da već osetimo isceljujuću energiju koja puni naš organizam.

ISKUSTVO  SA  CEREMONIJE  AJAUASKE

Prolazeći putem koji je prosecao gusto prašumsko rastinje, po noći u kojoj se jedva čuje pokoji  zvuk,  samo šum lišća drveća i tu i tamo cvrčak i sova, naša mala povorka od sedam ljudi koračala je pored reke, u kojoj bi povremeno zasvetlucale oči lenjih kajmana. Zaobilazimo blatnjavi teren hodajući po ne tako utabanoj stazi i konačno stižemo do kućice od drveta visoke neka tri metra, sa šiljastim vrhom u formi okrenutog slova v. Bilo je oko devet uveče, a pošto se u amazonskoj oblasti već od pola sedam spušta mrak, jedino smo baterijskom lampom mogli da osvetlimo blatnjavi put oivičen visokim rastinjem, koje je naš vodič morao da iseče mačetom kako bismo mogli bezbedno da se probijamo. Ušli smo u prostoriju namenjenu samo ceremoniji ajauaske, na čijem podu smo postavili svako svoju prostirku. Uz potpunu tišinu, počeli smo da se opuštamo fizički i mentalno od višečasovnog pešačenja, da bi se pripremili za ispijanje lekovitog napitka, kako ga zovu šamani Amazona i lokalni stanovnici nazivaju. Šaman, koji je stajao ispred nas, pomno nas je osmatrao, pripremajući se za početak ceremonije.  On je uzeo u ruke litarsku bocu sa žuto-braon tečnošću, koja podseća na neki sirup ili med, a u kojoj je zapravo napitak, za koga kažu da je „majka ajauaska“, koja leči sve bolesti i daje vizije.

Posle nekoliko minuta tišine, konačno uzima u ruke malu čašu. Svako od nas pojedinačno mu prilazi i dobija malu količinu tečnosti, ispijajući je odjednom. I ja sam došao na red. Pri prvom gutljaju osetio sam vrlo bljutav ukus, nakon čega sam seo na svoju prostirku, kao i svi u grupi. Na kraju je i sam šaman popio malu količinu napitka. Nakon nekih 40-ak minuta počeli su da se javljaju prvi efekti. Osetio sam vrućinu u telu i blagu vrtoglavicu, uz ubrzavanje kretanja neurona u mozgu, da bih odmah posle toga počeo da viđam čitav spektar vrlo živih boja, kao u kakvom mozaiku, koje su poigravale i stvarale različite geometrijske forme, krugove, trake i pravougaonike, ornamente. (Zanimljivo je da postoje različiti crteži inspirisani ajauaskom u vrlo živopisnim bojama, koje su crtali slikari i umetnici). Posle mene i kod drugih je krenuo prvi talas „vrtoglavice“.  U sobi koja je jedva bila osvetljena slabim svećama, šaman je sa svog mesta ćutke i pažljivo posmatrao sve nas, a zatim počeo da zvižduće, a potom i pevuši poluglasno jednu ritmičnu melodiju, koja je na sve nas delovala veoma smirujuće. To su tzv. ikarosi, ili ritmične pesme koje, kako se veruje, omogućavaju da se vratimo u sadašnji trenutak i stvorimo harmoniju u prostoru, zaštitno polje, pozitivnu energiju i tako dopustimo šamanu da nas vodi kroz ceremoniju ajauaske.

U jednom trenutku osetio sam kao da mi četa mrava hoda po telu i kao da se ajauaska, tj. tečnost koju sam ispio, pokreće i vijuga prema svim delovima tela, do prstiju na ruci i nozi, prožimajući me sasvim, da bih u istom momentu postao svestan svih dešavanja oko sebe. Šamani kažu da, kada te zahvati „opijenost“ (mareo), tada postaješ otvoren, prijemčiv i ajauaska ti priča i leči te od psihosomatskih bolesti koje možda imaš.

Šaman je često uzvikivao u melodičnom ritmu:

- Sve što je loše i bolesno izlazi iz tela, medicina leči, a ajauaska je medicina, ajauaska je lek...-

Na to je i moje telo odreagovalo i počeo sam da osećam kako teži tome da se očisti od toksina, loših energija i blokada. Telo je tražilo da se očisti pa sam počeo da povraćam, a onda svi po redu. Posle te faze „čišćenja“, organizam je postao prazan i prijemčiv pa su počeli da mi naviru uvidi i vizije, jer ajauaska u kombinaciji sa čakrunom ima izrazito lekovita svojstva. Funkcija ajauaske je da leči, a čakrune da daje vizije, kažu šamani. Svako on nas je imao određene vizije bitne za njega samog. Moja percepcija na unutrašnja i spoljašnja dešavanja bila višestruko izoštrena i uvećana. Zanimljivo je da smo ceremoniju počeli od devet uveče, a već je bilo deset sati. Dejstvo ajauaske obično traje dva ili tri sata. U tom momentu u meni se javio ritam koji je pratio šamanovu melodiju, a reči njegove bajalice bile su na španskom, tihi i nežni refren: Todo está en ti (Sve je u tebi). Osećao sam te reči kao jedinu pouku ili odgovor na mnogobrojna pitanja koja su navirala u moj um.

Zatim mi se nametnulo jedno saznanje, jedan jasan uvid:

- Kada izađe želja iz srca, sledi je, bila ona logična ili ne, i imaćeš moju podršku - poručila mi je ajauaska - i tvoj uspeh biće zagarantovan; a uvek kada ti želja dođe iz uma, nećeš imati kompletan uspeh; zato se koncentriši  i osluškuj ono što izlazi iz tvog srca kao želja ili ideja koja se stvara ili se već stvorila. Prepoznaj je i sledi je, jer to je ono što treba da radiš u životu. I tako ćeš uspeti,  jer samo onda imaš podršku čitavog univerzuma. Ajauaska, kao ženski oblik božanstva, koji voli, štiti, brine se i vodi, u tesnoj je povezanosti sa zemljom, kao bićem, i uvek je uz tebe. –

Tu sam osetio da za svakoga važi taj isti princip, taj isti uvid, koji sam i ja dobio…

Autor teksta: Alen Santrač

Autor fotografije: www.wikipedia.com: pripremanje biljke ajauaska