Studenti FILUMA izveli Selestinu - Reflejo časopis

Studenti FILUMA izveli Selestinu

Teatro

Studenti FILUMA izveli Selestinu

Studenti hispanistike kragujevačkog FILUMA 31. maja amaterski su izveli predstavu Selestina na sceni Svečane sale Prirodno-matematičkog fakulteta.

Selestina (La Celestina) Fernanda de Rohasa (Fernando de Rojas) je kontraverzno delo španske književnosti nastalo u periodu mešanja srednjovekovnih i renesansnih uticaja. Smatra se veoma zahtevnim za scenski prikaz zbog obimnosti, dinamike radnje i česte promene scene. Međutim, studenti kragujevačkog Filološko-umetničkog fakuleta su se odvažili da urade adaptaciju dela i predstave je publici.

Predstava amaterskog tipa osmišljena je i adaptirana za prikaz samoinicijativom studenata. Režirali su je Jovana Šabanović i Nemanja Pantelić. Zbog jasnijeg toka radnje i mogućnosti izvođenja dela, veoma kreativno su upleteni likovi Anđela i Đavola koje ovo dvoje tumače. Oni uvode i zaključuju priču opkladom da li postoji čista ljubav ili se svet vrti oko nadmoći. Kroz njihove replike publici je objašnjen aspekt moralnog i nemoralnog, kao i sukob svetog i profanog.- Ovako je današnjoj publici približen duh vremena u kom je delo nastalo, kao i Rohasovo prikazivanje mentaliteta tog doba. Cilj Anđela i Đavola je da skrenu pažnju publike na bitne događaje i ukažu na ono što će se desiti na kraju – objašnjava Nemanja.

Glumačka trupa koja je realizovala Selestinu

Najzapaženija uloga pripada Selestini koju tumači Marija Vujičić. Na sceni se osetio jak emotivni i energetski naboj kada je Selestina vradžbinom prizivala đavola. Prigušeno svetlo, ozbiljne note i Marijina predanost ulozi izazvali su ovacije publike. Završna scena u kojoj Selestina odvlači Anđela u pakao je još jednom impresionirala.

Učesnici ovog projekta uložili su dosta rada i truda kako bi delo izveli na sceni. Sami su se angažovali oko scenografije, rasvete, muzike, reklame i uspeli da obave veliki posao uz pomoć Studentskog kulturnog centra u Kragujevcu. FILUM nema dramsku sekciju koja bi pomogla ovakve projekte studenata, ali smo u razgovoru sa hispanistima saznali da bi osnivanje tela koje bi pomoglo i podržalo predstave na fakultetu bilo dočekano sa oduševljenjem. To bi pomoglo saradnju između odseka i katedri fakulteta ili dovelo do povezivanja sa drugim institucijama, a takođe i proširilo delatnosti i mogućnosti ovakvih poduhvata.

Premijera je oduševljeno prihvaćena i propraćena gromoglasnim aplauzom. Jedina zamerka je bila ta što je izvođenje bilo previše kratko. Sa druge strane, veliku pohvalu zaslužuje činjenica da je prikaz promenio stav publike koja se prvi put sreće sa slikom Španije tog doba.

Prema kritici publike mladi entuzijasti su odradili odličan posao. Premijera je prihvaćena sa oduševljenjem i propraćena gromoglasnim aplauzom. Jedina zamerka je ta što je izvođenje bilo previše kratko. Sa druge strane, veliku pohvalu zaslužuje činjenica da je prirkaz promenio stav publike koja se prvi put sreće sa slikom Španije tog doba.

Ljubav prema glumi i želja da se druže i zabave van predavanja ono je što okuplja ovu grupu. Većina glumaca je sarađivala na predstavama prethodnih godina, a njima se priključilo i nekoliko novajlija. Ovi mladi talenti nam poručuju da ove manifestacije treba da postanu tradicija i budu inspiracija. Društvo neafirmisanih glumaca se nada da će ova predstava doživeti još prikazivanja. Prva repriza zakazana je za 25. jun na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji.

Studenti katedre za hispanistiku već tri godine samoinicijativno organizuju ovakve manifestacije. Adaptacija Servantesovih Međuigara izvedena je 2011. godine, a godinu pre toga i predstava Fuenteovehuna prema istoimenom delu Lopea de Vege, obe u režiji NevenkeTodorović. Predstave se održavaju u okviru svečanosti povodom dana Univerziteta u Kragujevcu koji se proslavlja 1. juna. FILUM je ove godine proslavio deceniju postojanja. Učesnici i saradnici na ovim projektima naglašavaju da ovakve manifestacije treba da postanu tradicija fakulteta i da ih ne treba zapostavljati.

Autor teksta: Bojana Bogićević

Autor fotografije: Marko Marić