Srbi i Španci – ponosni i nasmejani - Reflejo časopis

Reflejo logo

Que Pasa Društvo Hispanista
Srbi i Španci – ponosni i nasmejani

Hilo serbio-hispano

Srbi i Španci – ponosni i nasmejani

Koliko je naš temperament jedinstven ili pak sličan karakteru ostalih naroda? Da bi se došlo do nekog zaključka napravićemo paralelu između jednog našeg predstavnika i jednog Španca.

Ono što se najčešće dovodi u pitanje kada je reč o našoj zemlji jeste njen geografski položaj na zemaljskoj kugli. Uvek postoje oni koji i nisu baš sigurni gde smo smešteni, pa se neki čak pitaju i kom kontinentu pripadamo, a nagađanja dolaze i dotle da smatraju da smo pripadnici nekog afričkog plemena. Možda upravo zbog toga imamo žarku želju da se dokazujemo, da radimo stvari koje će se pamtiti i zbog kojih će nas prepoznati. Španci nemaju tih problema, bilo da su poznati po inkviziciji iz XIII veka, po Franku, Almodovaru ili toploj klimi, većina svetske populacije, ako ne i cela, zna za Iberijsko poluostrvo. Iako se u prošlosti ovim dvema narodnostima nisu često ukrštali putevi, ipak bi mogao da se uporedi njihov karakter i da se eventualno nađu neke sličnosti među njima.

Prvi detalj koji jednom Srbinu sigurno zapadne za oko je pozdrav pri upoznavanju. U Španiji je običaj da se osobe poljube dva puta kada se vide prvi put, dok je kod nas dovoljno samo rukovanje. Tako često dolazi do komičnih situacija gde osobe ne znaju kako da se ponašaju pri susretu. Međutim, ono što karakteriše pripadnike obe zemlje je izuzetna ljubaznost kojom žele da stave do znanja da im je prijatno u vašem društvu. Trudimo se da budemo nenametljivi, a s druge strane i pristojni i da ugostimo osobu koja nas je posetila. To je vrlina koja krasi i jednog Španca i jednog Srbina prilikom prvog susreta.

Druga zanimljivost koja može da privuče pažnju jeste njihova sklonost ka transkribovanju stranih reči i izraza. Posebno je zanimljiv postupak „približavanja“ imena njihovom govornom području. Tu se nailazi na jako nelogične postupke „pokrštavanja“ stranih imena. Tako im je britanski princ Vilijam zapravo princ Giljermo, a teško da biste pogodili koje američko ime se krije iza Santjaga. U pitanju je niko drugi do Džek, a na vama je da prosudite da li se tu krije neka sličnost.

Zaključak koji bi se iz prikazanog mogao izvesti je da su Španci pomalo lenji kada se radi o izgovoru stranog jezika ili da se jednostavno ne trude dovoljno. Za razliku od njih, obrazovani deo našeg građanstva ima želju da nauči što više jezika, ili bar da uloži sav napor da nauči makar jedan. To je i logično s obzirom na činjenicu da je španski jezik treći po broju govornika u svetu, posle kineskog i engleskog, dok naš jezik ne spada ni u prvih 30.

Ono što karakteriše oba naroda je marljivost i činjenica da su vredni i uporni u želji da zarade svoje ''parče hleba''. Ali, postoji razlika u načinu na koji prihvatamo promenu životnog statusa, posebno ako je u pitanju promena na gore. Svedoci smo teške ekonomske i finansijske situacije koja potresa današnju Španiju, a njeni stanovnici nisu upoznati sa takvom nevoljom, pa su nemoćni i bez ideje šta i kuda dalje. U Srbiji kriza traje godinama unazad, ali se kod nas pesimizam ne oseća u tolikoj meri.

Još jedna stvar bez koje se Srbija ne spominje je popularni brend po kojem smo prepoznatljivi, a to je hrana i čuvena rakija. To je ono što oduševljava svakog stranca i u čemu zaista uživa. Španija se zasigurno može pohvaliti izvrsnom sangrijom, ali su ipak prijatno iznenađeni kada probaju naše nacionalno piće. Isto tako smatraju da nam je hrana jako ukusna i da se trpeza ne može zamisliti bez sarmi, ćevapa i ajvara. Neki smatraju da se Španci ne trude dovoljno oko pripreme svoje hrane i podeljena su mišljenja o njihovoj paelji ili ćurosima, ali je to sad već stvar ukusa. Ono što je sigurno jeste da imamo želju da se pred strancem prikažemo u najboljem mogućem svetlu.

Gostoljubivost, ljubaznost, želja da svom gostu učinimo boravak prijatnijim, i da mu na najbolji način pokažemo noćni život, to je nešto što krasi pripadnike i Balkanskog i Iberijskog poluostrva. Naravno da svako mišljenje ili stav prema nečemu ima svoje predrasude, ali to je samo dok se ne upoznamo sa novinom. Sigurno je da ni mi nismo previše plahoviti, kakvim nas drugi smatraju, ali smo ponosni i optimistični pred svakom preprekom na koju naiđemo. Tako su i Španci okarakterisani kao jako ponosan narod, spreman da brani ono što je njegovo. Zajednički nam je, ipak, veseo duh i u današnjoj situaciji želja za boljim sutra.

Autor teksta: Sanela Đelkapić