Španske ikone u Institutu Servantes - Reflejo časopis

Španske ikone u Institutu Servantes

Arte

Španske ikone u Institutu Servantes

Izložba srpske umetnice Gordane Nikolić, koja će trajati od 12. aprila do 5. maja u galeriji Instituta Servantes, predstavlja neobičan spoj španske i vizantijske srednjovekovne ikonografije.

U petak, 12. aprila 2013. godine, u galeriji Instituta Servantes otvorena je izložba Španske ikone čija je autorka srpska umetnica Gordana Nikolić. Dobrodošlicu brojnim posetiocima i diplomatskim predstavnicima poželeo je direktor Instituta Servantes u Beogradu Antonio Lasaro Gonsalo (Antonio Lázaro Gonzalo). Nakon toga se prisutnima obratio i ambasador Kraljevine Španije, koji je izrazio veliko zadovoljstvo zbog svih projekata koji se održavaju sa ciljem boljeg upoznavanja španske i srpske kulture i tradicije, među kojima je i ova jedinstvena izložba radova Gordane Nikolić. U prijatnoj atmosferi galerije prisutni su imali priliku da vide 30 reprodukcija iz čuvenog španskog Jevanđelja svetog Mihajla iz Eskalade (El beato de San Miguel de Escalada) iz 10. veka, koje je autorka pripremila koristeći tehniku vizantijskih majstora. Inspirisana lepotom minijatura iz ovog jevanđelja, umetnica je na karakterističan način domaćoj publici predstavila jedan od najstarijih i najznačajnijih španskih rukopisa iz mosarapskog perioda, čije su minijature bile nadahnuće mnogobrojnim slikarima 20. veka, među kojima je i Pablo Pikaso (Pablo Picasso). Četiri zveri, Voda života koja izvire iz Božjeg prestola, Obeležavanje izabranih, Četiri jahača apokalipse, samo su neka od 30 dela koja će biti izložena u galeriji Instituta Servantes do 5. maja 2013. godine.

Autorka izložbe Gordana Nikolić za Refleho je ukratko objasnila kako je nastao ovaj nesvakidašnji umetnički projekat:

- Kao što je gospodin španski ambasador rekao, ovo je izložba Španske ikone 2, pošto sam prvu imala pre 11 godina, što je ujedno bila i moja prva samostalna izložba posle diplomiranja na Fakultetu likovnih umetnosti. Španska ambasada mi je sada ponudila da osmislim projekat po sopstvenom nahođenju i tako sam došla na ideju da ceo ciklus El beato de San Miguel de Escalada, koji su, zapravo, minijaturne ilustracije Jevanđelja po Jovanu, prikažem na način na koji bih ih približila srpskoj publici. Smatrala sam da je najbolje da to učinim upravo vizantijskom tehnikom, na lipovom drvetu, koristeći pigmente u prahu i jajčanu temperu. Pošto sam 1999. godine imala seriju izložbi vizantijskih ikona u Španiji, želela sam da napravim svojevrsnu paralelu – da onako kako sam prikazivala našu umetnost Špancima, tako isto sada učinim i sa španskom u Srbiji.

Gordana Nikolić je diplomirala 2001. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku za vajarstvo. Tokom svojih postdiplomskih studija putovala je po Italiji i Španiji, gde je imala priliku da usavršava svoju tehniku izučavajući dela velikih majstora. Njena interesovanja su najviše usmerena na proučavanje odnosa između srpske i španske srednjovekovne ikonografije, a mnogobrojnim izložbama iz ove oblasti doprinela je približavanju i boljem razumevanju tradicija ove dve zemlje. Predstavljala je više puta Srbiju na putujućim izložbama u Španiji, a 2011. godine je beogradskoj publici prezentovala seriju svojih slika pod nazivom Zemlja, koja je bila odraz njenog intimnog viđenja najrazličitijih predela Španije. Gordana Nikolić se, osim slikarstvom i vajarstvom, bavi i pedagoškim radom iz oblasti istorije umetnosti.

Autor teksta: Katarina Gligorić

Autor fotografije: Ivana Golubović