Saragosa – susret romanskog, gotskog, baroknog i modernog

Mi rincón

Saragosa – susret romanskog, gotskog, baroknog i modernog

Nalazi se na samoj reci Ebro, na prostoru nekadašnje prestonice španske kraljevine Aragon. Istorijski i besmrtni grad, jedan od glavnih nosilaca španske istorije i kulture, grad koji odiše veličanstvenošću, elegancijom i tradicijom, grad koji je mnogo puta u istoriji uspeo da pruži otpor i sačuva svoj duh i svoju postojanost… Saragosa…

Šetajući glavnom ulicom Saragose, pažnju mi privlači bazilika Nuestra Senjora del Pilar (Nuestra Señora del Pilar), božanstvena barokna katedrala, koja deluje tako nestvarno. Divim se kupolama koje su delo velikog Goje (Francisco de Goya), koga stanovnici Saragose često pominju ponosni što je Aragon dao jednog takvog umetnika. Uzalud pokušavam da napravim par fotografija... Ne postoji ugao iz koga bi se ova ogromna i velelepna građevina mogla videti u svoj svojoj veličini. Odlučujem da fotografišem detalje ove možda najreprezentativnije znamenitosti Saragose. Sklopiću od njih mozaik, koji će prikazivati ovu baziliku u svoj njenoj lepoti i veličini.

Nedaleko od bazilike nalazi se spomenik posvećen Goji, a zatim i Katedrala del Salvador (Catedral del Salvador), poznata kao La Seo, građena od 1119. do 1704. Stvarana vekovima, ta mešavina romanskog, gotskog i baroknog stila, čini ovaj hram neodoljivim.

Okrećem se kako bih se uverila da je bazilika i dalje tu, kako sve ovo nije samo san, i pažnju mi privlači atraktivana fontana Fuente de la ispanidad (Fuente de la Hispanidad), jedno od omiljenijih mesta za fotografisanje za sve one koji  žele prelepe uspomene sa putovanja.

U bogatoj turističkoj ponudi Saragose nalaze se i ostaci rimskih zidina, kao i pozorište iz doba rimske dominacije koje privlači pažnju svih turista. Muslimanska palata Alhaferija (Aljafería), koja datira iz perioda rekonkiste, bitnog perioda španske istorije, kada je Saragosa bila najveći arapski grad na severu Španije. Ova palata bila je sedište arapskih vladara, a danas je značajan kultirni i istorijski spomenik ovog grada.

Zahvaljujući tome što je 2008. bila domaćin manifestacije EXPO, u Saragosi se podižu i mnoge moderne građevine. Most trećeg milenijuma, Vodena kula, Paviljon Aragona (Puente del Tercer Milenio, Torre del Agua, Pabellón de Aragón) samo su neke od veličanstvenih građevina novog doba, koje ovom gradu daju poseban značaj i privlačnost, i doprinose svrstavanju Saragose među najlepše gradove Španije, ali i Evrope.

Saragosa – kolevka hrišćanstva u Španiji

Saragosu je u vreme rimske dominacije osnovao Oktavijan Avgust. Ovaj grad se povezuje sa počecima hrišćanstva u Španiji. Legenda kaže da se Bogorodica pojavila na stubu u prvom veku nove ere. Bazilika Nuestra Senjora del Pilar upravo je sagrađena u tu čast. Pojavljivanja Bogorodice u Saragosi obeležava se  svake godine i predstavlja najveću svečanost ovog grada,  koja se čitavih devet dana proslavlja na karnevalima, uz pesmu, ples i vatromet. Proslava počinje 12. oktobra, kada se ujedno svetkuje i Kolumbovo otkriće Amerike.

Autor teksta: Ivana Jovanović