Ponosni baskijski „lavovi” - Reflejo časopis

Ponosni baskijski „lavovi”

Deporte

Ponosni baskijski „lavovi”

Gledajući istoriju i uspeh fudbalskog kluba Atletik Bilbao, njegove pristalice svakako mogu da tvrde da navijanje za ovaj klub predstavlja čast i privilegiju.

Fudbal je na sever Španije stigao početkom 90-ih godina 19. veka zajedno sa engleskim lučkim radnicima i španskim studentima koji su se vratili sa studija iz Engleske. Istorija Atletika datira još iz 1898. godine kada je grupa od 33 mladića formirala, doduše nezvanično, fudbalski tim pod imenom Athletic Club. Pri izboru imena očigledan je bio uticaj engleskog jezika, a uprkos zabranama u prošlosti lavovi su do danas ostali verni engleskim korenima, te se klub zvanično zove Athletic Club.

Atletik je formalno osnovan 5. aprila 1901. godine i u to vreme najveći rival im je bila ekipa Bilbao FC. Naredne godine ova dva kluba se udružuju kako bi zajedno nastupili na takmičenju koje je organizovano u čast krunisanja kralja Alfonsa XIII, a gde su nastupili pod imenom Bizcaya. Baskijci su se vratili kući sa trofejom, pobedivši u finalu Barselonu rezultatom 2:1. Međutim, kako su se oba kluba iz Bilbaa nalazila pred gašenjem, usledio je logičan korak, njihovo spajanje - FK Bilbao se 1902. godine pripaja Atletiku i već sledeće godine osvajaju prvi Kup Kralja (La Copa del Rey). Atletik Bilbao je do danas 23 puta podizao ovaj trofej, a jedino još Barselona može da se podiči sa 3 trofeja više.

Atletik je prepoznatljiv i po crveno-belim dresovima, koje igrači nose još od 1910. godine. Prvobitna kombinacija boja na dresovima Atletika bila je plavo-bela, po uzoru na engleski klub Blekburn Rovers, budući da su prvi španski klubovi kupovali dresove engleskih klubova za svoje igrače. Anegdota kaže da jednom prilikom Lavovi nisu uspeli da pronađu na Ostrvu dresove Blekburna i da su jedini dostupni bili oni koje su nosili igrači Sautemptona, sa crvenim i belim prugama.

Vekovna želja Baskijaca za samostalnošću ogleda se i u nesvakidašnjoj selekciji igrača. Naime, za Atletik Bilbao mogu da igraju jedino igrači baskijskog porekla ili oni koji su ponikli u nekoj od kantera (šp. cantera, omladinski pogon) u baskijskoj regiji. Ovo pravilo je u početku bilo još oštrije, budući da je ceo tim morao da bude sastavljen isključivo od Baskijaca, ali je ono ukinuto početkom Frankove diktature, koja je donela i zabranu korišćenja stranih reči, pa je tako klub morao da „hispanizuje” svoje ime u Atlético Bilbao. Ni posle 40 godina diktature ponosni Baskijci nisu zaboravili svoju istoriju i klub posle Frankove smrti 1977. godine vraća stari naziv Athletic Club.

Atletik Bilbao nikada nije ispao iz Primere, što je pošlo za rukom još samo Barseloni, Realu i Atletiku iz Madrida.

U razdoblju od 1902. do 1984. godine Atletik je osvojio sve svoje trofeje - osam titula prvaka Španije, 23 titule u Kupu Kralja i jedan trofej španskog Superkupa. Te 1984. godine Baskijci su uzeli „triplu krunu”, osvojivši sva tri nacionalna takmičenja. Posle ovog istorijskog uspeha, Atletik nije osvojio nijedan trofej. Najbliži tome bili su 2009. kada su igrali finale Kupa Kralja i Superkup Španije i 2012. godine kada su opet poraženi u poslednjoj utakmici Kupa Kralja, ali i u finalu UEFA Liga Evrope.

Vodeći se politikom angažovanja lokalnih igrača, Atletik je jedan od retkih klubova u Španiji, koji ne kuburi sa dugovima. Njihova omladinska škola Lesama (Lezama) jedna je od najproduktivnijih u svetu i iz nje su izašla brojna poznata imena Španskog fudbala - Fernando Ljorente (Fernando Llorente), Aric Aduris (Aritz Aduriz), Fransisko Jeste (Francisco Yeste), a među poslednjima je i mlada zvezda u usponu Iker Muniain (Iker Muniain).

Atletik Bilbao svoje utakmice igra na stadionu San Mames (San Mamés, na srpskom Sveti Mamant) – poznatom i kao Katedrala (La Catedral) – nazvanom po crkvi pored koje je izgrađen. Sveti Mamant je hrišćanski mučenik koga su Rimljani bacili lavovima, a koje je on uspeo da pripitomi i upravo odatle potiče Atletikov nadimak lavovi. San Mames je najstariji stadion u Španiji i izgrađen je 1913. godine, a tačno sto godina kasnije Bilbao je dobio novi San Mames koji se nalazi odmah uz stari stadion. Novi stadion može da primi više od 54,000 ljubitelja „najvažnije sporedne stvari na svetu“ i ocenjen je sa pet zvezdica od strane UEFA.

Autor teksta: Marija Gudurić

Autor fotografije: Google images