Pod madridskim suncem

Mi rincón

Pod madridskim suncem

Sunčani dani stižu u špansku prestonicu brže nego u bilo koju drugu u Evropi, a sa njima se menja i panorama centralnog trga Puerta del Sol koji se pretvara u autentični urbani cirkus.

U Madrid će vas odvesti želja da vidite fontanu Sibeles (La Fuente de Cibeles), provedete nedeljno popodne u parku Retiro (parque del Buen Retiro), prošetate stogodišnjom Gran Vijom (Gran Vía), posmatrate zalazak sunca kraj egipatskog hrama Debod (Templo de Debod), vidite Servantesa kako sedi na trgu Plasa de Espanja (Plaza de España), ali to nije ono zbog čega ćete se Madridu vratiti. Protagonisti ove metropole su ulice i trgovi na kojima će vas u prolećnim i letnjim mesecima dočekati karnevalska atmosfera i osećaj da sunce sija i noću jer vreva nikada ne prestaje.

Glavni gradski trg, Puerta del Sol (Puerta del Sol) je mesto gde madridsko sunce najjače sija i gde grad pulsira punom snagom. U svakom kutku po neka znamenitost: zgrada pošte (Casa de Correos), danas predsedništvo madridske autonomne pokrajine, statua medveda (La estatua del Oso y el Madroño), zaštitni znak grada koji je za Madriđane tradicionalno mesto sastanaka, Nulti kilometar (Kilómetro Cero), tačka iz koje polaze svi putevi Španije, konjanička statua Karlosa III (Estatua ecuestre de Carlos III), najsavremenija stanica metroa i lake gradske železnice. Ovde, na „vratima sunca“, stvarana je istorija Madrida i Španije, svakodnevica Madriđana i autentičan ambijent grada.

Ovaj trg je i pozornica na otvorenom, stecište opsenara, muzičara, klovnova, svih onih koji se nadmeću za pažnju prolaznika, trudeći se da im izmame poneki evro. Neki im udele samo osmeh i nekoliko trenutaka pažnje, a neki zastanu da pogledaju tačku pa zaborave kuda su se uputili. Opsenar iz Argentine zapanjio je masu svojim surovim trikovima. Neverica, strah i gađenje na licima posmatrača, ali svi žele da tačku isprate do kraja. Publika se nikad u potpunosti ne razilazi, samo se smenjuju radoznali prolaznici, koji spektakl napuštaju odmahujući rukom i vraćajući pogled na čoveka neobičnog izgleda i još neobičnijih sposobnosti.

Ispred najpoznatije poslastičarnice u gradu, čuvene Maljorkine (La Mallorquina) pod suncobranima sede preplanule prodavačice listića za loto, starije žene dubokih glasova koje dobacuju prolaznicima i nude im instant sreću. U kasno popodne centralni deo trga zauzimaju marijači koji su najveća atrakcija, kako zbog muzike, tako i zbog kostima i atraktivnih sombrera. Kada prestane muzika, zazveckaju novci jer gotovo da nema turiste koji se ne bi raznežio na zvuk meksičkog melosa.

Na trgu Sol se susreću kontrasti, sjaj prodavnica luksuzne robe i suvenira i prizor sakatih prosjaka koji se trude da nadjačaju buku ulica moleći za milostinju. Uglavnom im turisti, naviknuti da troše u nepoznatom gradu, u prolazu bacaju sitan novac i nastavljaju razgledanje grada i kupovinu.

U ovo grotlo buke i zabave ulivaju se brojne ulice u kojima se nalaze male oaze ulične umetnosti. Jedna mlada balerina stidljivih pokreta odabrala je mesto ispred knjižare u ulici Presijados (calle Preciados). Sa druge strane ove ulice, ispred robne kuće Korte ingles (El Corte Inglés) nekoliko dečaka izvodi vratolomije sa fudbalskom loptom. Izlaze pred publiku jedan po jedan, ohrabrujući jedan drugog kao fudbaleri pred odlučujući meč, i tako kupuju simpatije dece i starijih. U ulici Arenal (calle Arrenal) ispred crkve svetog Hinesa (Iglesia de San Ginés) svirači u frakovima izvode prepoznatljive melodije klasične muzike. Malo dalje niz ulicu, gotovo ispred Kraljevskog pozorišta (Teatro Real), nastup grupe mladih igrača brejk densa. Prolaznici poređani u krug plejskaju u ritmu muzike, prate ih pogledima i pokretima. Tačke se smenjuju, dok jedan od igrača ne prošeta kroz publiku sa plastičnom kantom u ruci, koja mu je do malo pre služila kao prateći instrument za davanje ritma.

Iz ulice u ulicu smenjuju se performeri i radoznali pogledi slučajnih prolaznika i putnika namernika. Svi oni učestvuju u ovoj fiesti na otvorenom pod madridskim suncem. Na svakom ćošku po neki mali spektakl. Nemoguće je ravnodušno proći glavnim madridskim trgom i ulicama koje ga okružuju.

Autor teksta: Jelena Bašević