Pet godina Društva hispanista - od potrebe do stvarnosti - Reflejo časopis

Pet godina Društva hispanista - od potrebe do stvarnosti

Enfoque

Pet godina Društva hispanista - od potrebe do stvarnosti

Proslavi petog rođendana prisustvovali su brojni gosti – visoke zvanice, članovi i prijatelji Društva – a svečanost je uveličao nastup hora Los Haleos (Los Jaleos) koga čine studenti hispanistike sa Filološkog fakulteta u Beogradu.

Prisutne je pozdravila predsednica Društva hispanista Jelena Spasojević i tokom uvodnog govora prošla kroz pet godina rada Društva. Prema njenim rečima, Društvo je prvobitno nastalo kao potreba, da bi se tokom vremena pretvorilo u projekat, potom u izazov i, na kraju, u predivnu stvarnost. Ideja i misija organizacije oduvek su bile prisutne u njenom radu, a to su, pre svega,  usmeravanje energije i aktivnosti na poboljšanje studija na Filološkom fakultetu, odnosno borba protiv sve prisutnije apatije kod studenata i kolega hispanista, kao i buđenje svesti srpske javnosti o hispanskim kulturama i to pomoću brojnih projekata i aktivnosti.

Predsednica je iskoristila priliku i da pomene osnivače Društva hispanista, koji su, vođeni istom idejom, 2008. godine osnovali udruženje koje bi se bavilo promocijom španskog jezika i hispanskih kultura, ali i da se zahvali ranijim koordinatorima sekcija na neizmernom doprinosu radu Društva. Rezultat njihovog truda ogleda se u realizaciji preko 70 projekata, u objavljivanju 15 izdanja časopisa Refleho, a Drištvo može da se pohvali sa preko 100 članova, od kojih je više od polovine završilo neku od praksi u Društvu.

Povodom ovog događaja, Društvo hispanista je podelilo zahvalnice organizacijama i pojedincima koji su učestvovali na širenju ulgeda i misije Društva. Zahvalnice je dobio Institut Servantes u Beogradu, kao i lektor Havijer Gutjeres Losano, Luis Monzo Himenes, saradnici u nastavi na Filološkom fakultetu Željko Donić i Izabela Beljić, naš ugledni prevodilac Silvija Monros Stojaković, škola jezika Salamanka, dizajner Ivana Jovanović i Dušan Krstić, knjigovođa Društva.

Za jesen su najavljeni i novi projekti, među kojima je najistaknutiji „Balkanske hronopije“, planiran za decembar, kao i nastavak projekta „Klikom do hispanizacije“, to jest, širenja hispanizacije uz pomoć društvenih mreža. Uvodnu ceremoniju zatvorio je hor Los Haleos horskim izvođenjem popularnih španskih i latinoameričkih melodija, a prijatno druženje hispanista nastavljeno je u veseloj atmosferi Wait&Stay bara do kasnih večernjih časova.

Autor teksta: Marija Gudurić

Autor fotografije: Društvo hispanista. Na slici: hor Los Haleos