„Operacija Puerto” – Pandorina kutija španskog sporta - Reflejo časopis

Reflejo logo

Que Pasa Društvo Hispanista
„Operacija Puerto” –  Pandorina kutija španskog sporta

Deporte

„Operacija Puerto” – Pandorina kutija španskog sporta

Španski sportisti dominiraju u svim popularnim sportovima u poslednjoj deceniji, od fudbala i košarke, pa do tenisa i Formule 1. Inijesta, braća Gasol, Nadal, Alonso, proslavili su ovu državu sa Iberijskog poluostrva. Zašto onda Španija treći put zaredom trpi bolne poraze u trci za domaćina Olimpijskih igara?

Madrid je opet ostao bez organizacije Olimpijskih igara. Ovaj put su u finale prošli Istanbul i Tokio, a Olimpijske igre 2020. godine biće održane u prestonici Japana. Malo je reći da je španska javnost u neverici, a ogorčeni komentari poznatih Španaca iz sveta sporta mogli su da se pročitaju na svim društvenim mrežama. Međutim, Međunarodni olimpijski komitet i te kako ima razloga da Španiju uporno odbija u njenim naporima da dobije organizaciju letnjih Olimpijskih igara.

U maju 2006. godine policija je u akciji „Operacija Puerto“ (Operación Puerto) uhapsila nekoliko osoba iz sveta biciklizma koji su činili mrežu za distribuciju dopinga, među kojima se našao i doktor Eufemijano Fuentes (Eufemiano Fuentes), koji je nedavno pre toga radio kao sportski lekar u biciklističkim ekipama Kelme i Liberty Seguros. U njegovim stanovima pronađeno je preko 200 vrećica krvi od 35 profesionalnih sportista, koje su bile obeležene brojevima i šifrovanim imenima. Španska policija uspela je da potvrdi samo 6 imena sa te liste, među kojima su bili i poznati biciklisti, osvajači tri najveće biciklističke trke – Tur de Frans (Tour de France), Vuelta a Espanja (Vuelta a España) i Điro d'Italija (Giro d'Italia) – poput Jana Ulriha (Jan Ulrich), Ivana Basa (Iván Basso) i Alehandra Valverdea (Alejandro Valverde). Na listi identifikovanih, ali još uvek nepotvrđenih sportista, nalazi se i ime Alberta Kontadora (Alberto Contador), osvajača sve tri velike trke. Španac je bio pozitivan na doping testu Svetske antidoping agencije tokom Tur de Fransa 2010. godine, zbog čega je dobio suspenziju od dve godine. Zanimljiva je činjenica da je Kontador oslobođen optužbi od strane Španske biciklističke federacije, ali nije izbegao kaznu Sportskog arbitražnog suda koji ga je i suspendovao.

Bilo je dosta spekulacija o tome da li su se među klijentima doktora Fuentesa našli i drugi sportisti, poput fudbalera, tenisera ili atletičara, ali dokaza koji bi potkrepili tu tvdnju nije bilo. Fuentes je u nekoliko navrata dovođen u vezu sa fudbalskim klubovima Real Madrid i Barselona, a vatru je potpirio i sam doktor koji je tokom suđenja izjavio da „ako on progovori, Španija više neće biti ni evropski ni svetski šampion u fudbalu“. Koji su sve sportisti koristili „usluge“ doktora Fuentesa nikada nećemo saznati, budući da je sud naložio da se unište svi pronađeni uzorci krvi kako bi se zaštitili interesi sportista. Objašnjenje za ovakav postupak sud je našao u činjenici da je doping u Španiji postao nelegalan tek od kraja 2006. godine, to jest, nakon otkrivanja mreže za distribuciju dopinga, te sportisti nisu mogli biti krivično gonjeni zbog korišćenja zabranjenih supstanci. Zbog toga je protiv Eufemijana Fuentesa podignuta optužnica samo za ugrožavanje javnog zdravlja i on je osuđen na godinu dana zatvora. Poređenja radi, Sjedinjene Američke Države počele su da sankcionišu doping u pojedinim sportovima još davne 1968. godine.

Nema sumnje da su, posle ovih kontroverznih odluka, španski sportisti pod budnim okom svih antidoping institucija u svetu, koje će strpljivo čekati najsitniju grešku kako bi isterali na videlo istinu koju pojedine institucije u Španiji godinama pokušavaju da zataškaju.

 

Doktor Fuentes je svojim klijentima davao nedozvoljene supstance poput hormona eritropoietina, testosterona, anaboličkih steroida ili hormona rasta, ali i primenjivao autotransfuziju krvi – sportistima je vađena krv koja bi se čuvala u vrećicama na niskim temperaturama, a koju bi po potrebi ponovo ubrizgavali u svoj organizam. Na taj način se povećava broj crvenih krvnih zrnaca i znatno poboljšava ukupan učinak organizma.

Autor teksta: Marija Gudurić