Odlazak najvećeg šoumena na političkoj sceni Latinske Amerike - Reflejo časopis

Odlazak najvećeg šoumena na političkoj sceni Latinske Amerike

Sociedad

Odlazak najvećeg šoumena na političkoj sceni Latinske Amerike

Jedna od najekscentičnijih ličnosti na političkoj sceni „Zelenog kontinenta” poslednjih decenija, Predsednik Bolivarske Republike Venecuele Ugo Čaves (Hugo Rafael Chávez Frías), preminuo je marta ove godine u 58. godini života, nakon dvogodišnje borbe sa rakom. Slavljen od strane egzistencijalno najugroženijih slojeva društva i najljućih protivnika Bele kuće, ostaće najpre upamćen kao simbol levih nacionalnalističkih snaga, po svom naglašenom antiamerikanizmu i po svojoj viziji „socijalizma za XXI vek”. Za četrnaest godina, koliko je proveo na čelu Venecuele, Čaves je podelio zemlju seljacima bezemljašima, nacionalizovao izvore nafte, ulagao u socijalne programe, zdravstvo i obrazovanje. Njegova ideologija prerasla je u socijalni pokret koji je po njemu dobio ime čavizam (chavismo).

Za Čavesa kažu da je bio autokrata, pomalo i zaljubljenik u svoj lik (svom četvoromilionitom pratiocu na tviteru poklonio je stan), harizmatičan govornik, bez dlake na jeziku kada iznosi mišljenje o vodećim svetskim liderima. Njegovi govori umeli su da se protegnu duboko u noć, a 2012. godine oborio je sopstveni rekord kada je bez prestanka govorio blizu deset sati. Pamtićemo ga i po brojnim kontraverznim izjavama – obilato je koristio pežorative kada su u pitanju bivši američki predsednik Džordž Buš (George Bush), koga je prozvao Đavo (Diablo) i Mister Opasnost (Mister Danger), nekadašnjii britanski premijer Toni Bler (Tony Blair), nemačka kancelarka Angela Merkel (Angela Merkel), ali i popularne video igrice i „kapitalističke lutke” poput Barbike. Na njegovoj meti jednom prilikom našao se i bivši španski premijer Hose Marija Asnar (José María Aznar) – nazvavši Asnara fašistom na jednom samitu, Čaves je izmamio neuobičajenu reakciju kralja Španije Huana Karlosa (Juan Carlos I). „Zašto već jednom ne umuknete?”, naredio mu je tada španski suveren.

Ugo Čaves posthumno je odlikovan od strane Predsednika Srbije Tomislava Nikolića za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju prijateljskih odnosa i saradnje između dveju zemalja. Bivši predsednik Venecuele oštro je kritikovao bombardovanje Srbije 1999. godine, a nakon samoproglašenja Kosova izjavio je da Venecuela nikada neće priznati tu državu.

Autor teksta: Ivana Petronijević