Od Pamplone do Malage - Reflejo časopis

Od Pamplone do Malage

Collage

Od Pamplone do Malage

Volonterski kampovi u Španiji spadaju među najpopularnije izbore, bez obzira da li želite sa iskusite očaravajuću prirodu Galisije ili vrela leta Andaluzije.

Svake godine, sredinom marta, počinje prijavljivanje za volonterske kampove širom sveta. Ako ne požurite, Španiju ćete teško moći da dobijete. Ova poluostrvska zemlja, koja se prostire na pola miliona kvadratnih kilometara, ima bogatu ponudu. Ukoliko želite da otputujete na sever, moći ćete da iskusite, na primer, bogatu prirodu Galisije, kao i da se upoznate sa Galisijcima, koji lepotu života upravo i pronalaze u netaknutoj prirodi.

Za one malo željnije strastvenog španskog temepramenta, iskustva pokazuju da je vreli jug nezaobilazan. Andaluzija pruža mogućnost za razne arheološke kampove, u kojima možete da uronite u neke od brojnih čari bogate španske istorije, da obiđete Alhambru (Alhambra) ili da prošetate Seviljom, nekadašnjom pikarskom prestonicom. Svakako treba napomenuti i Kordobu za one koji su skloni temepraturama i do 40 stepeni.

Ukoliko ste zaljubljenici u plažu, čisto i toplo more i peskovite obale, možete se pronaći na obalama Valensije, a bitno je da kampovi koji se bave zaštitom životne sredina nisu smešteni samo na sever, već ih možete naći i u ovom gradu na istoku Španije.

Jedina začkoljica na koju možete naići prilikom prijavljivanja jeste ta da se veliki broj mesta na kampovima u Španiji otvara tek u junu. Međutim, dobra vest je da ukoliko niste stigli u martu da se prijavite, veliki broj najboljih kampova je zapravo slobodan početkom juna.

Zanimljivo je da pored kampova postoji i jedna vrsta međunarodnih treninga, koji se, održavaju ponekad i u Španiji. Na ovim treninzima imate priliku da, pored volonterskog rada, učestvujete i na seminaru koji se bavi određenom temom, kao što je bila zaštita reka u Galisiji prošle godine.

Autor teksta: Tijana Čupić