Muzički putopis sa Alis - Reflejo časopis

Reflejo logo

Que Pasa Društvo Hispanista
Muzički putopis sa Alis

Música

Muzički putopis sa Alis

Saznajte šta nas očekuje na koncertu pevačice Alis, koji će održati 25. maja na sceni Šumadija Palas.

Posebno mesto na repertoaru zauzeće muzika sa Iberijskog poluostrva (flamenko i fado), kao i muzika iz Južne Amerike. Moći ćemo da čujemo pesme Lus Kasal, Konće Buike, Marize, Dulče Ponteš, i mnogih drugih umetnika. U prijatnom okruženju jednog kafića na Trgu Republike razgovaramo sa Alis o predstojaćem koncertu i izdavanju albuma, a pogotovo o njenoj ljubavi prema muzici na španskom i portugalskom jeziku.

Šta možemo da očekujemo od predstojećeg koncerta?

Cilj koncerta je da provedemo publiku kroz zemlje koje su mom bendu i meni u srcu –  to su Španija, Portugalija, neke zemlje Južne i Severne Amerike, Turska, itd. Izvešćemo i neke autorske pesme sa albuma koji uskoro treba da izađe; taj album je i povod za koncert.

Zašto bi ljubitelji hispanske kulture trebalo da dođu na koncert?

Ljudi koji me poznaju znaju da sam veliki ljubitelj španske muzike i da čak češće pevam na španskom nego na srpskom jeziku. Naravno, sam koncert će sadržati neke popularne španske pesme, kao i obrade makedonskih izvornih pesama u bosanova ritmovima sa našeg novog albuma.

Odakle potiče vaša ljubav prema hispanskoj muzici?

Ona je potpuno prirodna. Prva pesma koju sam zapevala kada sam 2000. godinepočela profesionalno da pevam bila je Besame mucho, a tada nisam ni govorila španski jezik. Verovatno je muzika koju su slušalimoji roditelji imala veliki uticaj na mene, jer sam od malih nogu slušala španske i italijanske pesme, francuske šansone, itd.

Neke vaše pesme sadrže deonice na španskom jeziku i u latino ritmovima. Ko je njihov autor?

Sve pesme smo komponovali moj klavirista Peđa Stevanović i ja, dok sam ja autor tekstova. Sve je počelo upravo od pesme sa španskim refrenom, Odlazi, posle koje su usledile mnoge druge. Ta zima 2010. godine bila je veoma inspirativna, što je spontano dovelo do izdavanja albuma. Da nismo na vreme shvatili da ipak živimo u Beogradu, verovatno bi bilo više pesama na španskom, jer smo često svirali špansku muziku.

 

 

U kojim vašim pesmama je najvidljiviji spoj srpskog i hispanskog?

Upravo u pesmi Odlazi, koja je balada sa preokretom u latino ritam. Takođe, tu je i pesma Rekla sam, naš sledeći singl i pravi letnji hit u latino ritmu, sa kongama i tekstom posvećenim svima onima koji su imali velike ljubavi zbog kojih su patili, i za koje je došlo vreme da krenu dalje i pogledaju ka svetlijoj budućnosti.

Koja od pesama na španskom koje ćete izvesti na koncertu ima poseban značaj za vas?

Izdvojila bih Buikinu No habrá nadie en el mundo (Niko na ovom svetu), a posebno Esta vida loca (Ovaj ludi život) Fransiska Sespedesa (Francisco Céspedes).To je pesma koju sam doživela na svoj način i u kojoj sam se pronašla; sam tekst i emocija mi potpuno odgovaraju.

Jeste li bili na koncertu Konće Buike i kakvi su utisci?

Jesam, utisci su sjajni. Samo četiri umetnika na sceni zvučalo je veoma moćno. Pored Buike, posebno se istakao klavirista. Peđa mi je čak rekao da spada u red najboljih klavirista koje je ikada čuo.

Koncert će početi u 21h. Karte će se prodavati po ceni od 450 din. U cenu karte uključeno je jedno piće po izboru koje će se služiti posle koncerta u holu pored sale, gde će se zabava nastaviti.

 

 

Autor teksta: Vanja Kudra

Autor fotografije: Alis Dunica