Modno hodočašće - Reflejo časopis

Reflejo logo

Que Pasa Društvo Hispanista
Modno hodočašće

Tesoro

Modno hodočašće

Kada govorimo o najpoznatijem španskom brendu – Loewe, samo jedan dodir priča čitavu bajku. Ovaj gigant modne industrije čuven je po proizvodnji najfinije kože, te svilenih komada savršene teksture od kojih apsolutno svi padamo u nesvest. Možda ćete pomisliti kako istorija jednog modnog brenda i nije baš tako zanimljiva, ali – da li ste ikada istraživali korene modne kuće nastale u 19. veku, a koja i dan danas utiče na sve modne tokove? Možda je upravo SADA vreme da počnete!

Catwalk-Loewe (1)
Loewe Catwalk
 

Bajka nastaje u Madridu 1846. godine, što svrstava brend Loewe u grupu najstarijih na svetu, koji su se bavili proizvodnjom luksuzne robe od kože. Ukoliko niste znali, španska koža nosi kraljevsku krunu kao jedna od najfinijih u Evropi još od osmog veka, a tek u 19. veku je Enrike Rozenberg, osnivač brenda Loewe, odlučio da iskoristi ovaj dragoceni materijal i pretvori ga u sve one najfinije stvari zbog kojih su poš dame tog vremena vriskale od ushićenja (ili barem uzdahivale).

U svom bogatom opusu našle su se tašne od iguane, krokodila ili zmije, a možemo samo zamisliti kako je ova doza ekstravagancije oduševljavala fashioniste tog vremena. Upravo jedna od tih ushićenih dama bila je i kraljica Viktorija Eugenija koja je brendu dodelila jedinstvenu titulu 'Kraljevski dobavljač luksuzne robe'. Que felicidad! Od 40-ih godina prošlog veka, pa sve do 70-ih, Loewe izlozi se pretvaraju u grandioznu eksploziju kreativnosti, svojevrsnu predstavu, u kojoj su svi prolaznici mogli da uživaju, što je super stvar, ako ti budžet ne dozvoljava da nabaviš neku Loewe stvarčicu. Možda su baš tada nastali neki od prvih window shoppera? Tadašnji art direktor bio je Hose Perez de Rozas, poznat kao buntovnik među dizajnerima, čovek koji je unosio dozu panka pre panka. U Španiji, zamislite! Za stanovnike Madrida (gde se radnja nalazila), ali i za ostale Špance, svaki komad s potpisom Loewe je sinonim za luksuz, koji se prenosi s generacije na generaciju. Upravo takva je Amazona torba koja simboliše žensku snagu, a čiji se dizajn i dalje smatra vrlo savremenim i aktuelnim, iako je nastala 30-ih godina prošlog veka.

Amazona tasna
Amazona tašna
 

Loewe puzzle tasna (1)
Loewe puzzle tašna
 

Kada govorimo o odeći, Španci kažu da Loewe koža postaje sve bolja i atraktivnija kako vreme prolazi i što je duže nosite. Ljubitelje muške mode čar jedinstvenih kožnih jakni, poslovnih torbi, novčanika i futrola ne prestaje da intrigira. Ali okej, preterali smo sa pričom o koži! Svilene komade smo potpuno zapostavili, a to je zaista svetogrđe! Loewe svileni šalovi i kravate živog kolorita, koji automatski asociraju na razigrane španske gradove, fasciniraju do iznemoglosti! Ovaj šareniš i umeće izrade opčinio je prestižne dizajnere poput Đorđa Armanija, Laure Biađoti, Renza Zengiara, pa sve do najdrvenijeg među drvenima – Karla Lagerfelda, koji vrlo retko priznaje kvalitet nekog brenda koji ne nosi njegove inicijale.

Loewe-Catwalk
Loewe Catwalk

2016-Loewe-Spring-Catwalk
Loewe Catwalk Spring 2016.
 

Naravno, kako se modna industrija menjala, tako se menjao i sam brend. Danas je vreme kreativnih direktora, umesto naslednika po porodičnoj liniji. A kada je raspisan konkurs za Loewe dizajnere, red je bio dugačak. U vreme kada je modna kuća slavila 150 godina od osnivanja, prezentovana je prva ready-to-wear kolekcija s potpisom Narciska Rodrigeza za brend Loewe. Hose Enrike Onja Selfa nasledio je Narciska na mestu kreativnog direktora 2002, a Stjuart Vevers je bio zadužen za kreiranje muških linija. Međutim, bez obzira na zaista bogatu istoriju i učešće mnogih poznatih imena u kreiranju Loewe priče, ona počinje da biva zanimljiva tek 2013. kada na mesto kreativnog direktora dolazi Džonatan Anderson (poznatiji kao JW Anderson), londonski wunderkind. Kako jedan Britanac može dekodirati DNK španskog brenda? Ovaj spoj je isprva delovao vrlo čudno, pa čak i pogrešno, ali je Anderson svojim talentom i upornošću uspeo da preporodi Loewe. I ne samo preprorodi već od njega stvori nešto sasvim drugačije, novo i moćnije. U poslednjih nekoliko godina krenuo je sa uvođenjem inovacija. Svaka promena nečeg istorijskog od svih nas pravi skeptike, ali sledeće poglavlje u Loewe istoriji govori nam o novom identitetu koji je, zamislite - bolji!

Jonathan Anderson 2
Jonathan Anderson

Jonathan Anderson

Originalni logo u verziji Bembo fonta je redizajnirala pariska agencija MM Paris i on je pretvoren u novi, inspirisan nemačkim tipografom i kaligrafom Berholdom Volpeom. Proučavajući istoriju brenda dizajneri su otkrili sponu između Volpea (koji je rođen blizu Frankfurta, ali je emigrirao 1935) i Enrikea Loewea, te je novi logo inspirisan upravo ovim prijateljstvom bio logičan izbor. Prva kolekcija sa JW Anderson etiketom opisana je kao neophodno osveženje, koje je španska kuća godinama čekala. Ona je danas veselija, rasterećenija i namenjena svakodnevnom. „Kada pomislim na Španiju, zamišljam sunce i plaže“, rekao je Anderson. „Iako je španska kultura veoma bogata i ispunjena ratovima, ja ne želim da to bude polazna tačka mog dizajna. Hajde da se obučemo u nežnije boje i zamislimo sebe na španskoj plaži, okupani suncem. Zar to nije suština lepote?“

Novi Loewe Logo
Novi Loewe logo
 

I zaista jeste tako – Španija je zemlja u čijim istorijskim tomovima stoje upisani brojni ratovi, osvajački pohodi, te veliki istraživači. Ona je rodno mesto umetničih ikona: El Greko, Velaskez, Goja, Pikaso i Dali su samo neki od njih. Čitava nacija je opisana u delima Servantesa ili Lorke, dok su Bunjuel i Almodovar na ekranu dočarali njenu atmosferu. Međutim, bitno je znati da osim kulturno-umetničkog nasleđa, koje nas ka njoj privlači, mnoge legendarne svetske putnice i putnike poput Ave Gardner, Marlen Ditrih, Rite Hejvort, Sofije Loren, ali i pisca Ernesta Hemingveja, je na modno hodočašće u Madrid doveo brend Loewe, u čiji su način proizvodnje, dizajn i priču bili zaljubljeni. A tako je i danas - svet hrli u Loewe radnju koja je zaista poseban splet istorije i moderne, jedne specifične mode koja svakim novim poglavljem oduševljava.

Unutrasnjost Loewe radnje u Maridu (1)
Unutrašnjost Loewe radnje u Madridu
 

 

Autor teksta: Dunja Jovanović