Mit o Tezeju i Minotauru kao metafora savremenog društva - Reflejo časopis

Mit o Tezeju i Minotauru kao metafora savremenog društva

Teatro

Mit o Tezeju i Minotauru kao metafora savremenog društva

Pozorišna trupa Društva hispanista "Teatro en marcha" izvešće 26. juna u Mikser Hausu dramsko delo "Neobični lavirint" meksičkog pisca Fernanda Sanćesa Majansa.

Fernando Sanćes Majans (Fernando Sánchez Mayáns, 1924 –2007) je meksički pesnik, dramaturg i diplomata. Diplomirao je na odseku za Špansku i francusku književnost na Meksičkom nacionalnom autonomnom univerzitetu (Universidad Nacional Autónoma de México). Tokom života obavljao je brojne funkcije u Nacionalnom institutu lepih umetnosti i književnosti (Instituto Nacional de Bellas Artes y Literatura) – između ostalog, bio je predstavnik za štampu, koordinator Odseka za književnost, šef Odseka za ples i pomoćnik direktora Škole pozorišta. Na diplomatskoj sceni vršio je funkciju atašea za kulturu meksičkih ambasada u Gvatemali i Rimu, kao i funkciju glavnog konzula u konzulatima u Barseloni i Majamiju. Dobitnik je brojnih priznanja, među kojima su dve Nacionalne nagrade za pozorište (Premio Nacional de Teatro) 1951. i 1962. godine, nagrada Huan Ruis de Alarkon za najbolje delo 1960. godine (Premio Juan Ruiz de Alarcón), a 2004. godine dodeljena mu je i Medalja lepih umetnosti (Medalle de Bellas Artes) za zalaganje u oblasti pozorišta, poezije i promocije meksičke kulture u inostranstvu.

Autor je preko 30 dela, a najviše u oblasti poezije i pozorišta. Najistaknutija dramska dela su Nasilna poseta (La violenta visita, 1960) i Krila ribe (Las alas del pez, 1960). Drama Neobični lavirint (Un extraño laberinto, 1971) napisana je posle studentskih demonstracija iz 1968. godine i, kroz osavremenjeni antički mit o Minotauru, nudi nam današnju političku scenu, pre svega Meksika, ali i društvene vrednosti savremenog sveta, pogotovo mladih. Kroz likove surovog vlastodršca Minosa, njegovog mudrog mladog savetnika Leuka, lika lepe, mlade, manipulativne, sebične i obrazovane Arijadne, ulazimo u svet političke demagogije, entuzijazma mladosti, odnosa ljubavi i seksa. Međutim, dopunjujući celokupnu sliku likovima mladog Tezeja i ostarelog Minotaura, Majans prikazuje zbunjenu omladinu, koja je verovala u ideale koje joj je vlast servirala, dok prava i uzvišena vrlina, kao što je inteligencija, umetnost i bogatstvo duha umire s Minotaurom.

Premijera predstave zakazana je za 26. jun u 18:30 u Mikser Hausu (Karađorđeva 46). Predstava je na španskom, ali su obezbeđeni titlovi na srpskom jeziku.

Ulaznica je 200 dinara i polovina prikupljenih sredstava će biti prosleđena stavnovništvu ugroženom u poplavama.

Autor teksta: Marija Gudurić