Mesto gde ruševine ruše modernost - Reflejo časopis

Reflejo logo

Que Pasa Društvo Hispanista
Mesto gde ruševine ruše modernost

Cara a cara

Mesto gde ruševine ruše modernost

Đordi Lopes Agilo (Jordi López Aguilo) je, nakon izlaganja u Barseloni i Parizu, došao i u Savamalu da predstavi svoje kreacije, a za Refleho otkriva utiske o festivalu i našoj prestonici.

Đordi Lopes Agilo (Jordi López Aguilo) jedan je od dvojice španskih arhitekata, učesnika izložbe pod nazivom Ghost Project, u okviru Mikser Festivala 2012. Nakon izlaganja u Barseloni i Parizu, došao je u Savamalu, industrijsku zonu u Beogradu. Ono što je Refleho pokušao da otkrije razgovarajući sa ovim mladićem jeste, između ostalog, kakav je Beograd iz ugla jednog stranog arhitekte.

 

Kako ste saznali za Mikser Festival u Beogradu i kako je došlo do saradnje?

To je, donekle, bilo slučajno. Pre četiri meseca, tokom nedelje dizajna u Stokholmu, upoznao sam jednu drugaricu, Sonju Toned, i ona mi je pričala o Mikser Festivalu. Izabrali su me i došao sam sa svojim ostvarenjima ovde. Nikada nisam bio u Istočnoj Evropi, tako da sam zadovoljan što mogu malo da upoznam to područje.

Koja je vaša priča sa arhitekturom?

Studirao sam u Valensiji, na Visokoj školi za arhitekturu i završni projekat sam uradio u Strazburu u Francuskoj. Nakon što sam završio svoje studije, otpočeo sam praksu u jednom prilično poznatom studiju u Kopenhagenu, u Danskoj. Tamo sam stekao malo iskustva i shvatio sam da ono što mi se zapravo sviđa jeste dizajniranje i to ne samo projektovanje zgrada, nego i parkova, kao i dizajniranje nameštaja.

Šta je to što nudite posetiocima Festivala?

Doneo sam na ovu izložbu nešto za razdvajanje prostora, jedan paravan, pod nazivom Just fold it, na španskom Dóblalo tú mismo, kao i jednu lampu u obliku ogromne sijalice. Ovi proizvodi se proizvode u ograničenoj seriji, za sada ima oko 20 lampi i 10 paravana.

Kako su nastale ideje za ova dva proizvoda?

Paravan se izrodio iz japanskog origamija jer mi se oduvek dopadalo da se igram sa papirom. Nacrtao sam jedan crtež, počeo sam da ga savijam i dobio sam neke prilično jednostvavne oblike, jedan trougao i trapez. Odatle sam počeo da kombinujem, da menjam položaje, sve dok nisam dobio dizajn koji je funkcionisao dobro i koji mi se dopadao. Lampa je drugi koncept. To je oblik užarene sijalice. Instalira se vrlo praktično i može se smestiti u kutiju za picu.

Sa druge strane, šta je to što vama nudi Mikser Festival?

Prva stvar jeste kontakt sa drugim dizajnerima i potencijalnim proizvođačima iz Srbije, Crne Gore, Bosne, kao i Rusije, pošto imam mnogo projekata koje želim da realizujem. Takođe, težim da dobijem nagradu, daj bože. Ova zemlja mi je privukla dosta pažnje i imao sam želju da je upoznam.

Kakav je Beograd viđen očima jednog arhitekte?

Beograd mi se sviđa zato što je vrlo autentičan grad. Zgrade se ne restauriraju, već se ostavljaju u oronulom stanju i baš to mi je zanimljivo, pošto nisam pristalica restauriranja. Ovako je više istorijski. Ima modernih stvari koje su u velikom kontrastu sa starinskim. Nisam očekivao da su ljudi tako prijatni, vi kao da ste sa mediteranskog podneblja, manje više. Nadam se da ću se vratiti sledeće godine zato što mi se mnogo dopada grad i srećan sam što sam ovde.

Autor teksta: Jelena Nađ, prevod: Jelena Kovač

Autor fotografije: Kutarq