Meksiko - od knjige do filma - Reflejo časopis

Meksiko - od knjige do filma

Cine

Meksiko - od knjige do filma

Ovog i sledećeg meseca ljubitelji književnosti i kinematografije u Institutu Servantes moći će da pogledaju pet meksičkih filmskih ostvarenja zasnovanih na poznatim romanima.

U utorak je u Institutu Servantes otvoren ciklus filmova pod nazivom Književnost na meksičkom filmu (La literatura en el cine mexicano). Na otvaranju se prisutnima obratila ambasadorka Meksika u Srbiji, gospođa Mersedes Ruis Sapata, najavivši još jednu uspešnu saradnju sa Institutom, koja je u interesu predstavljanja važne etape u razvoju meksičkog filma.

Centralni deo inauguracije obuhvatila je prezentacija koju su osmislile praktikantkinje u ambasadi Meksika i članice Društva hispanista, Milica Lilić, Katarina Jovičić, Sofija Petrović i Tina Mihajlović, uz veliku podršku Jelene Spasojević, zaposlene na odeljenju za kulturu. Milica i Katarina su prisutnima predstavile različita viđenja odnosa književnosti i filma i značaj ekranizacije proslavljenih književnih dela za razvoj meksičke kinematografije. Tom prilikom čuli smo da je prvi meksički zvučni film Santa (Santa) snimljen 1931. po istoimenom naturalističkom romanu Federika Gamboe (Federico Gamboa), kao i da je značajan po tome što je prvi u nizu filmova o prostitutkama. Roman Donja Barbara (Doña Bárbara) bio je osnova za istoimeni film iz 1943. godine u kome, za razliku od ostalih književnog dela koja su se bavila sličnom tematikom, civilizacija i varvarstvo nisu tako oštro podeljeni, već su predstavljeni kao jedinstvo koje omogućava napredak države i društva. Film Pedro Paramo (Pedro Páramonije uspeo da prevaziđe roman kojim se proslavio Huan Rulfo 1955. godine, ali je uspešno predstavio elelemente magičnog realizma. Socijalnom problematikom bavi se film Zidari (Los albañiles), dok je film Bela ruža (La rosa blanca) bio cenzurisan 15 godina, jer se bavio temama zloupotrebe i nepravde koje su počinile međunarodne naftne kompanije.

Ono što je zajedničko svim filmovima koji će biti prikazani u ovom ciklusu jeste da predstavljaju sliku meksičkog društva XX veka i probleme sa kojima se suočava. Međutim, način na koji su teme obrađene često se razlikuje od izvornih književnih dela, pa je verodostojnost književnom originalu bio jedan od najvećih izazova njihove ekranizacije.

Autor teksta: Jelena Bašević

Autor fotografije: Ambasada Meksika u Beogradu