Meksički kofer - Reflejo časopis

Meksički kofer

Cine

Meksički kofer

Potresna priča o ratu koji je obeležio sudbine mnogih generacija u proteklih sedam decenija i o svima onima koji su na svoj način doprineli da svet postane ono što je danas.

"Decenijama nakon Španskog građanskog rata, bilo je zabranjeno osvrtati se na prošlost. Danas, jedna sasvim nova generacija postavlja pitanja i mnoge od najbolnijih tajni Španije izlaze na svetlost dana.”

Ovako počinje dokumentarni film Meksički kofer (Maleta Mexicana), rediteljke Triše Zif (Trisha Ziff), fantastična priča o 4500 negativa koji neposredno svedoče  o užasima građanskog rata u Španiji (1936-39), a koje su načinila tri fotoreportera - Mađar Robert Kapa (Robert Capa), Poljak David Sejmur (David Seymour) i Nemica Herda Taro (Gerda Taro). Vođeni snažnim antifašističkim uverenjima, oni svojevoljno odlaze u Španiju gde se sa svojim kamerama priključuju prvim borbenim linijama. Film se fokusira na to kako su negativi dospeli iz Pariza u Meksiko, gde su slučajno otkriveni 2007. godine, što je umalo rezultiralo gubitkom ovog neprocenjivog istorijskog dokumenta. Ujedno se provlači tema o neophodnosti istorijskog pamćenja, s obzirom na činjenicu da ni 70 godina kasnije mnoge porodice ne znaju pravu istinu o sudbini svojih bližnjih. Priča je protkana brojnim svedočanstvima potomaka španskih emigranata (prema zvaničnim podacima, Meksiko je prihvatio oko 25 hiljada izbeglica iz Španije, što je upamćeno kao prva masovna migracija iz političkih razloga u XX veku), uz tumačenja istoričara kroz koje otkrivamo ulogu Meksika u Španskom građanskom ratu.

Da li ste znali da su Jugoslavija i Meksiko jedine zemlje koje nikada nisu priznale Frankov režim?

Autor teksta: Ivana Petronijević

Autor fotografije: scena iz filma