Mate – više od pića - Reflejo časopis

Reflejo logo

Que Pasa Društvo Hispanista
Mate – više od pića

Collage

Mate – više od pića

Mate nije samo obično piće, mnogo je više od toga. U prilog tome idu strastveni odgovori Maura Akoste (Mauro Acosta), jednog Argentinca koji je u Beograd došao zbog ljubavi svoje devojke prema ovom području, i na kraju se sam u njega zaljubio.

Koje značenje za vas ima mate?

Kao jedan od naših običaja, ovaj je najviše ukorenjen u naše društvo. Za mene i, verujem, za većinu nas, mate nije čaj da utolimo žeđ, već ga pijemo u sklopu svakodnevnog rituala koji se kroz vekove održava jer je simbol jedinstva među ljudima. Ekonomske prilike skupa su nevažne: mate ne razlikuje bogate i siromašne, ne postoje rase i klase među kojima se deli, ne pravi razlike među polovima i deli se koliko među odraslim profesinalcima u kancelarijama, toliko i među mladima dok uče, ali čak i više u ruralnim oblastima, na selu.

U kojim prilikama ga argentinci piju?

Ne postoji određeni trenutak, mesto ili vreme za uživanje u dobrom „krugu matea“ (ronda de mate). Kad god poželimo, mate nam pravi društvo bilo da sami učimo ili radimo, ili kada jednostavno želimo da porazgovaramo sa prijateljima, porodicom ili nekim ko hoće da proba mate, i na taj način dajemo na znanje nešto više o našoj kulturi.

Pije li se mate više ili manje od kafe i drugih čajeva?

Mislim da se mate pije više od druga dva, jer se upotrebljava u velikom delu zemlje. U nekim provinicijama, kao što je slučaj sa Buenos Ajresom, moglo bi se reći da je potrošnja čaja ili kafe veća, po mom mišljenju zbog velikog evropskog uticaja. Ali bez obzira na to, mislim da mate preovlađuje kao glavno piće u Argentini.

Koje su kulturne vrednosti koje mate prenosi?

Mnogi mitovi okružuju veštinu spremanja matea. Mate takođe prenosi raspoloženja, i zato se kaže da je umeće spremanja matea čitava veština. Ali nije ni nauka, samo je potrebna moć intuicije. Osoba koja sprema mate (cebador) i dobar poznavalac mitova koji ga okružuju mogu da se sporazumeju bez reči i da razmene osećanja kao ljubav, prijateljstvo i čak ravnodušnost. Kaže se, na primer, da ako osoba koja sprema mate ponudi gorak, hladan ili previše topao mate, to predstavlja ravnodušnost prema datoj osobi; ako joj naprotiv ponudi sladak mate može značiti prijateljstvo ili ljubav; a ispranim mateom“ (mate lavado) želi da izrazi odbijanje. Naravno da nalik ovima postoji još mnogo primera, i u mom slučaju, nikada se ne bih uvredio kada bi mi ponudili gorak mate, jer ga više volim od matea sa šećerom. Mnoge ovakve stvari se često razlikuju od osobe do osobe i neretko su veoma lične. Prema tradiciji, prvi mate se smatra mateom za glupana“ (el mate del zonzo) jer je previše jak, pa se baca ili ga pije osoba koja spravlja mate. Smatralo bi se uvredom ponuditi takav mate ostalima koji učestvuju u krugu matea.

Koji su najpoznatiji proizvođači biljke mate u Argentini?

Zaista ne znam tačno, kada se navikneš na jednu marku retko je menjaš. Od kada pamtim, u mojoj kući se pio CBSé Hierbas Serranas, zato što je prisutan na tržištu sa velikom raznolikošću ukusa i pored toga je veoma blag. Neke vrste matea imaju veoma jak ukus, a meni i mojoj porodici on ne prija previše. Više volimo nešto blaže, kao što je ova biljka mate.

Kakva iskustva ste imali u Beogradu vezana za mate?

Imao sam mnoga, veoma raznolika iskustva koja su prelazila od potpunog nezadovoljstva do tolikog uživanja da sam kada se pruži prilika uspeo da podelim lepe trenutke sa prijateljima drugih nacionalnosti sa dobrim mateom između. Imajući u vidu da u Evropi uopšteno, osim u nekim delovima Španije, mate nije neposredno poznat, mogu reći da sam veoma zadovoljan jer se dopao ljudima kojima sam ga ponudio, a za jednog Argentinca je veoma dobro da nešto toliko naše bude prihvaćeno od strane drugih kultura.

Možete li opisati kako se mate priprema? 
Njegova priprema je raznovrsna, i za mnoge je to pravi ritual gde svaki korak treba milimetarski pratiti. To je skoro sveti trenutak među poznavaocima teme. Za pripremu je potreban „mate“, posuda koja služi za čuvanje sadržaja. Najviše se upotrebljavaju posude od tikve, drveta i metala. Zatim se doda biljka mate, koja može biti sa ili bez drške, sa korom limuna, narandže ili grejpfruta, itd. Naposletku je potrebna „bombilja“ (bombilla), šupalj štapić od metala ili drveta koji omogućava prolaz vode iz unutrašnjosti matea ka ustima. Preporučuje se da voda ne proključa (80  stepeni je tačna mera) jer biljka izgori i izgubi svojstveni ukus. Još jedna preporuka je da se prvi mate ostavi malo da miruje da bi se biljka dobro navlažila i ukus prožeo. Osoba koja priprema mate (el cebador) mora da ga održava u dobrom stanju za vreme trajanja kruga matea. To znači da mate uvek treba da ima pene bez da komadići biljke mate plutaju na površini. Kada bi se to desilo, reč bi bila o „ispranom mateu“ (mate lavado) i u tom slučaju treba da se stave novi komadići biljke.

 

Autor teksta: Vanja Kudra