Konkurs udruženja Serbios Unidos „Brazil u 365 reči” - Reflejo časopis

Konkurs udruženja Serbios Unidos „Brazil u 365 reči”

Hilo serbio-hispano

Konkurs udruženja Serbios Unidos „Brazil u 365 reči”

Udruženje srpskih iseljenika u Latinskoj Americi Serbios Unidos, organizuje konkurs Brazil u 365 reči, u periodu od 10.05.do 10.06.2013. godine.

Pravo učešca imaju državljani Republike Srbije i entiteta Republike Srpske, kako u matici tako i u dijaspori, koji prihvate pravila predviđena konkursom. Na konkursu mogu da učestvuju i potomci Srba u rasejanju koji još uvek, zbog problema administrativne prirode, nisu dobili državljanstvo Republike Srbije (u tom slučaju učesnici konkursa su obavezni da uz lične podatke organizatoru konkursa dostave ime, prezime i JMBG člana porodice koji ima srpsko državljanstvo).

Autori najuspešnijih pisanih radova bice nagradeni novčano. Ukupan nagradni fond konkursa iznosi 115.000 din, a pobednici konkursa će biti proglašeni 28.06.2013. godine.

Ciljevi konkursa:

- povezivanje predstavnika srpske dijaspore u Latinskoj Americi sa matičnom državom na nivou kulturne razmene promocija srpsko-brazilskog prijateljstva

- podsticanje interesovanja građana Republike Srbije i Republike Srpske za prijateljski nastrojenom državom: Brazilom

- animiranje učenika osnovnih i srednjih škola da svoja znanja, osećanja i stavove izražavaju pisanom formom, na srpskom jeziku

Pravila učešća na konkursu:

Pisani rad na temu „Brazil u 365 reči” može da pošalje u naznačenom roku svaki državljanin Republike Srbije sa teritorije Republike Srbije, Republike Srpske ili iz dijaspore, izuzev clanova žirija i članova njihovih porodica.

Sadržina pisanog rada mora da bude u vezi sa Brazilom (kulturno-umetnički motivi, sportski, istorijski, društveni, politički, verski, demografski, privredno-ekonomski, turistički itd, ili kombinacija navedenih).

Pisani rad mora da bude u proznoj formi. Pisani rad treba da sadrži do 365 reči (365 je maksimum, manji broj reči takođe je prihvatljiv), ne računajući naslov. Pisani rad mora da bude napisan na srpskom jeziku, ćiriličnim pismom. Pisani rad mora da bude jedinstven i originalan (ranije pisani radovi sa istom ili sličnom tematikom koji su bilo gde objavljeni biće diskvalifikovani). Svaki učesnik konkursa može učestvovati isključivo sa jednim napisanim radom. Svaki ucesnik konkursa je dužan, da uz pisani rad, dostavi sledeže lične  podatke: ime i prezime, tačan datum rođenja, JMBG, mejl kontakt, broj mobilnog ili fiksnog telefona. Udruženje Serbios Unidos potražuje ove lične podatke od učesnika isključivo radi regularnosti ovog konkursa i oni neće biti zloupotrebljeni niti javno objavljeni (provera verodostojnosti učesnika i kontaktiranje onih autora čiji radovi budu proglašeni za najbolje radi dodele nagrada). Svaki učesnik konkursa učešćem potvrđuje da je upoznat s pravilima konkursa i da navedena pravila bezuslovno prihvata. Kršenje bilo kojeg od navedenih pravila povlači diskvalifikaciju autora i njegovog rada. Svi učesnici konkursa prihvataju pravo organizatora konkursa (Serbios Unidos) da odabrane radove uređuje, objavljuje, distribuira, bez obaveze naknade troškova po osnovu autorskih prava.

Pisani radovi šalju se u elektronskoj formi na sledeću adresu: brazil365@serbiosunidos.com

Način i procedura selekcije pristiglih radova:

Merodavan žiri pregledaće sve pristigle radove i između njih odabrati  najkvalitetnije i najoriginalnije. Sastav žirija je javan. Žiri čine članovi udruženja Serbios Unidos koji žive u Latinskoj Americi, odnosno predstavnici profesija relevantnih za vrednovanje pristiglih radova na konkurs (književnici, profesori srpskog jezika i književnosti, prosvetni radnici, dokazani poznavaoci Brazila), a koji su angažovani isključivo na dobrovoljnoj osnovi.  Članovi žirija su:

Anita Franulović Mijalković (službenik ambasade Brazila u penziji) Zoran Ðordević (filmski reditelj; Brazil) Željka Ðordević (diplomirani inženjer arhitekture; Brazil) Dr  Jelena Cvijić (farmaceut, Profesor kozmetologije i dermatologije na institutu i fakultetu u Brazilu; Brazil) Jovana Stošić (diplomirani inženjer arhitekture; Brazil) MsC Maja Kraguljac (profesor na Univerzitetu u Brazilu; Brazil) Olgica Andrić (profesor italijanskog i portugalskog jezika i prevodilac u Srbiji; Srbija) Svetlana Vujović (sudski prevodilac za portugalski jezik u Srbiji; Srbija)

Članovi žirija od pristiglih radova odabraće 10 (deset) najboljih.

Od odabranih 10 (deset) radova najkvalitetnija 3 (tri) rada dobiće novčanu nagradu (autori) i to:

1.mesto bice nagrađeno novčanom nagradom u iznosu od 40.000 din.

2. mesto bice nagrađeno novčanom nagradom u iznosu od 20.000 din.

3. mesto bice nagrađeno novčanom nagradom u iznosu od 10.000 din.

Autori preostalih 7 (sedam) radova dobice po 5.000 din.

Sve novčane nagrade bice uručene 10.07.2013, a spisak nagrađenih autora javno će biti objavljen 28.06.2013. na zvaničnom sajtu udruženja Serbios Unidoswww.serbiosunidos.com/sr.

I to nije sve!

Deset nagrađenih radova od strane žirija biće objavljeno na sajtu udruženja Serbios Unidos na kojem članovi mogu da glasaju za, po njihovom mišljenju, najbolji rad putem ankete koja će biti postavljena na fejsbuk stranici udruženja Serbios Unidos (https://www.facebook.com/SerbiosUnidos). Ovako izabrani najbolji rad osvojiće posebnu novčanu nagradu u iznosu od 10.000 din. U slučaju da za najbolji pisani rad putem anketiranja članova udruženja bude izabran isti rad kojem je i žiri dodelio prvo mesto, novčana nagrada će biti dodeljena drugoplasiranom radu (dakle, u slučaju da se poklopi odabir najkvalitetnijeg pisanog rada od strane žirija s jedne i anketiranih članova udruženja s druge strane, tada bi tzv. apsolutni pobednik konkursa dobio samo prvu novčanu nagradu dodeljenu od strane žirija).

Udruženje Serbios Unidos svim učesnicima našeg konkursa Brazil u 365 reči želi srećan rad i lako pero. Unapred se zahvaljujemo svima koji uzmu učešće na našem konkursu.

Štampanu verziju konkursa možete naći ovde - Brazil u 365 reci

Autor teksta: Serbios Unidos