Kamen spoticanja Argentine i Velike Britanije - Reflejo časopis

Reflejo logo

Que Pasa Društvo Hispanista
Kamen spoticanja Argentine i Velike Britanije

Sociedad

Kamen spoticanja Argentine i Velike Britanije

Ne nazire se kraj argentinsko-britanskom sukobu oko Foklandskih ostrva

Iako mali arhipelag u južnom Atlantiku, Foklandska ostrva (na engleskom: Falkland Island, za pripadnike španskog govornog područja Islas Malvinas) predstavljaju ovih meseci veliki problem za argentinsku predsednicu Kristinu Fernandes (Cristina Fernández) i britanskog premijera Dejvida Kamerona (David Cameron). Sporna teritorija nalazi se nekih 400 kilomera od argentinske Patagonije (gotovo četvorostruko dalje od Ujedinjenog kraljevstva), a broji dva velika i dvadesetak manjih ostrva, i tek nešto više od tri hiljade stanovnika, pretežno britanskog porekla. Zvanično slove za britansku prekomorsku teritoriju, a oficijalni jezik je engleski. Međutim, Argentina sve oštrije polaže pravo na Foklande, tvdeći da je arhipelag nasledila od Španije dvadesetih godina XIX veka.

Naime, istorija sukoba između dveju zemalja proteže se već od 1833. godine, kada je Britanija preuzela Foklande od Argentine vojnom invazijom, a 1982. vodjen  je kratkotrajni ali krvavi Malvinski rat, u kojem je poginulo blizu hijadu ljudi, većinom argentinskih vojnika. Te godine je argentinska vojna hunta nasilno zauzela ostrva, na šta je tadašnja britanska premijerka Margaret Tačer (Margaret Thatcher) odgovorila slanjem britanske jedinice za specijalne operacije, uspevši da povrati i očvrsne vlast.

Argentinska predsednica sada traži od Britanije da se odrekne arhipelaga, navodeći da britansko polaganje prava na Foklande predstavlja „razmetljiv kolonijalizam”. U toj borbi podržava je i nedavno izabrani vrhovni poglavar Rimokatoličke crkve, inače poreklom Argentinac, izjavom da je Velika Britanija uzurpirala Malvinska ostrva koji nesumnjivo predstavljaju „argentinsku domovinu”. „Beli dim iznad Foklanda bio je prilično jasan”, odgovorio je britanski premijer na papinu izjavu, aludirajući na rezultate referenduma među stanovništvom Foklanda, našalivši se pritom i na račun glasanja u Vatikanu.

Na referendumu održanom u martu ove godine gotovo sto odsto žitelja arhipelaga izjasnilo se da želi da ostane pod britanskom vlašću, dok politički analitičari napominju da je borba Argentine za suverenitet zaoštrena upravo nakon otkrića naftnih rezervi u blizini Foklanda.

Autor teksta: Ivana Petronijević