Kada ¡Olé! odzvanja Kalemegdanom - Reflejo časopis

Kada ¡Olé! odzvanja Kalemegdanom

Música

Kada ¡Olé! odzvanja Kalemegdanom

Letnja scena Bitef Art Kafea ugostila je 21. juna flamenko trupu Alberta Lopesa (Alberto López). Mladi Andalužanin oduševio je Beograđane svojim umećem na gitari.

Flamenko ne bi bio flamenko bez tipičnog uzvika ¡Olé! koji se ni Beograđani nisu ustručavali da upotrebe u trenucima oduševljenja. Ženskim usnama omaklo se i pokoje ¡Guapo! (Lepi!), ali mi ćemo se ipak ograničiti na hvalu sjajne izvedbe trupe Alberta Lopesa.

Činilac koji je možda najviše doprineo stvaranju osećaja da se nalazite na izvorištu flamenka, u Andaluziji, jeste atmosfera koja se stvorila podno Kalemegdanskih zidina. Nakon nekoliko uvodnih numera Alberto se prisutnima obratio na maternjem jeziku na izuzetno zadovoljstvo govornika španskog. Onima koji još uvek ne razumeju treći jezik po broju govornika na svetu jezička barijera nije zasmetala da se osete dobrodošlo i podele sa Albertom radost izazvanu lepim prijemom.

Nedostatak gužve omogućio je prisan odnos između izvođača i publike, a pogotovo se pokazao zgodnim kada je Jolanda po prvi put udarila nogom o drveni podijum. Svi su se skupili oko figure u crvenom u nameri da ne propuste nijedan pokret niti udarac nogom. Svojstven flamenko otpozdrav za kraj došao je prebrzo, a ostala je želja za ponovnim susretom i žal što je scena bila premala za pevačicu Pas de Manuel (Paz de Manuel) koja je pružala podršku iz publike.

Dvadesettrogodišnji gitarista poreklom iz Base (Baza – grad u provinciji Granada) dobitnik je brojnih nagrada za flamenko gitaru, a srpsku publiku je krajem juna obradovao malom turnejom koja se sastojala od tri koncerta, od čega su dva održana u Beogradu i jedan u Subotici.

Autor teksta: Vanja Kudra