Izvesna neizvesnost - Reflejo časopis

Reflejo logo

Que Pasa Društvo Hispanista
Izvesna neizvesnost

Cine

Izvesna neizvesnost

Svakog četvrtka do 14. februara sa početkom u 19 časova prikazuje se po jedan film iz ciklusa španskih saspens filmova (suspense), a sledeći je Ćelija 211 (Celda 211) 31. januara.

Posle filma

Ćelija 211 na programu je Hitac u glavu (Tiro en la cabeza) 7. februara, i REC 14. februara, koji zatvara ciklus. Svi filmovi su na španskom sa engleskim titlovima.

Ciklus je otvoren 17. januara predavanjem Saše Markuš pod nazivom Raznovrsna lica savremenog španskog filma, a do sada su prikazana dva filma – Nema mira za zlikovce (No habrá paz para los malvados) reditelja Enrikea Urbisua (Enrique Urbizu) i Ja (Yo) reditelja Rafe Kortesa (Rafa Cortés).

 

Ćelija 211 je film koji je 2009. godine osvojio osam Goja nagrada (Premios Goya). Postavka radnje obećava napetost: mladić tokom obilaska zatvora u kome bi trebalo da počne da radi ostaje zarobljen u njemu zbog zatvorske pobune. Da bi preživeo, on se prerušava u zatvorenika. Glavne uloge imaju Luis Tosar i Alberto Aman (Alberto Ammann), a zapaženu ulogu ima i Antonio Resines, popularni Dijego iz Seranovih.

 

Hitac u glavu – ideju za ovaj film Hajme Rosales (Jaime Rosales) je dobio nakon ubistva dva pripadnika Civilne garde (Guardia Civil) od strane pripadnika terorističke organizacije ETA. U filmu pratimo Ionovu svakodnevicu, koja se ne razlikuje od svakodnevice drugih ljudi, sve do kobnog slučajnog susreta sa policajcima u kafiću, kada spoznajemo njegovu mračnu stranu. Zanimljivo je da većini glumaca u filmu gluma nije osnovna profesija – mnogi od njih su rediteljevi saradnici.

 

REC je film koji neće izneveriti ljubitelje straha. Ako još uvek niste, pogledajte film koji je do sada iznedrio tri nastavka, dok je poslednji planiran za ovu godinu. Jedna reporterka i njen kamerman kreću sa vatrogascima u noćni obilazak. Ono što je izgledalo kao rutinska operacija, pretvara se u pravu horor priču. Tokom celog filma vidimo samo ono što reporteri uspevaju da snime svojom kamerom.

 

 

 

 

 

Autor teksta: Vanja Kudra

Autor fotografije: Institut Servantes