Izložba: Umetnost odeće i mode u Meksiku - Reflejo časopis

Izložba: Umetnost odeće i mode u Meksiku

Enfoque

Izložba: Umetnost odeće i mode u Meksiku

Od maja do avgusta ove godine, u Iturbideovoj palati u Meksiko Sitiju, ljubitelji mode su mogli da vide izložbu, koja je oslikavala razvoj meksičke nacionalne mode u poslednjih 75 godina. Na izložbi su predstavljeni određeni komadi tradicionalne odeće visoke estetske vrednosti, koju je danas teško pronaći.

1

2

Izložba se sastoji od 225 lutaka obučenih u haljine. Takođe ima i preko 400 komada iz 100 kolekcija nacionalnih i međunarodnih dizajnera i modnih kuća. Kako ova izložba živopisno prikazuje razvoj mode na nacionalnoj teritoriji od 1940. do 2015. godine, može se zapaziti uticaj različitih naroda na savremenu modu, kao što su Maja, Otomi, Totonak i mnogi drugi. Iv Sen Loran, čuveni francuski modni kreator, rekao je da je moda prolazna, a stil večan. Ova izložba je to i dokazala, jer je pokazala značajan uticaj prekolumbovskih kultura na aktuelnu meksičku modu. Osim haljina i odela na izložbi su posetioci mogli videti i umetničke slike, kinematografske fragmente, fotografije i časopise koji samo upotpunjuju čitavu viziju. Među slikama se posebno ističe portret Silvije Pinal, koju je naslikao Dijego Rivera 1956. godine. Ovo možda ne bi bilo od nekog posebnog značaja, ali kako se zna da su predstavljene modele nosile najlepše meksičke glumice svojevremeno gospodareći bioskopskim platnom, Marija Feliks i Silvija Pinal, ovo već i te kako ima smisla i značaja.

3

Izložba predstavlja retrospektivu meksičke mode kroz prizmu meksičkih dizajnera od 20. veka do danas, a takođe nam pokazuje i kako na aktuelnu modu utiču motivi, oblici i materijali iz narodne tradicije. Ovo je prvi put da se u Meksiku održava ovakva vrsta izložbe na kojoj Meksikanci mogu da uživaju gledajući odeću koja podseća na odeću koju su nekada nosili njihovi preci, pokazujući njihovo bogatstvo i tradicionalnost kroz artističnu aktuelnost.

5

„Moda je deo istorije umetnosti dok koegzistira, sarađuje i dok se dopunjuje sa tekstilom i dizajnom iz narodne umetnosti“, rekla je Kandida Fernandes de Kalderon, direktorka kulturnog razvoja Banameks. Stilovi se mogu menjati brzo i u današnjici se pod terminom moda označava poslednja verzija stila u nekoj oblasti. Ova ekspozicija i jeste posebna upravo zbog toga što spaja narodnu umetnost i tradiciju sa savremenim stilom i modom, ne dozvoljavajući na taj način da se tradicija zapostavi, a narodni stil zaboravi. Spoj nespojivog, reklo bi se, ali ipak vrlo uspešno ostvarena zamisao. Šezdesete i sedamdesete godine u Meksiku poznate su kao „stabilizirajući razvoj“ ili „meksičko čudo“, jer je tada osmišljen plan koji bi vodio do ekonomskog razvoja i stabilnosti. Ove godine su u Meksiko donele nove proizvode koji su privlačili jednu grupu strastvenih konzumenata. Tako Meksiko Siti postaje jedan od glavnih žarišta noćnog života i društvenih zbivanja. U Meksiku se otvaraju novi butici koji su sve više privlačili modne zaljubljenike u potrazi za kosmopolitskim stilom. Žene iz gospodskog staleža su neprestano težile ka glamuru, a ovakvo društvo i neprekidan razvoj lanca međunarodne modne industrije su u toj težnji mogli i da im udovolje. Pojavljuju se neobični modeli, kako večernjih haljina i odela, tako i garderobe iz svakodnevnog života, a neobični su upravo zbog uticaja različitih modernističkih umetničkih pokreta.

8

9

U zapadnjačkoj kulturi bela venčanica ima simbolično značenje – ona predstavlja čistotu i nadu, odnosno nevinost i vrlinu. Stoga je jedan deo izložbe posvećen i venčanicama koje su u autohtonim kulturama imale i religijsku ulogu. Četrdesetih godina već se ističu prvi značajniji meksički modni kreatori - Tao Izo, Pedro Loredo i drugi. Njihove kreacije promovisane su i tako što su filmske dive u filmovima nosile upravo njih. I tako ostvarivši svoju zamisao, organizatori se mogu ponosno pohvaliti ovom, više nego uspešnom, izložbom.

4

7