Izložba Marinovih fotografija u Beogradu - Reflejo časopis

Izložba Marinovih fotografija u Beogradu

Arte

Izložba Marinovih fotografija u Beogradu

Radovi jednog od pionira fotografije, Luisa Ramona Marina (Luis Ramón Marín). svečano su prikazani 21. juna u galeriji Instituta Servantes u Beogradu.

Otvaranjem izložbe Marin: Fotografije 1908-1940, Institut Servantes je omogućio posetiocima da vide fotografije koje su bile sakrivene nekoliko decenija zbog Frankove diktature i koje imaju umetničku i istorijsku vrednost. Reč je o fotografijama jednog od prvih fotoreportera na planeti i pionira fotografije iz vazduha, Madriđanina Luisa Ramona Marina (Luis Ramón Marín). Postavka obuhvata šezdesetak crno-belih fotografija.

Posle govora Oskara Martina (Óscar Martín), kustosa izložbe, i Lusije Ramon Pla (Lucia Ramón Plá) koja je sačuvala očeve fotografije za vreme diktature, pevalo je Srpsko-jevrejsko pevačko društvo, čiji je dirigent mlada i talentovana Bojana Radivojević, a asistent Borisav Miljković. Posle nastupa koji je ostavio publiku u galeriji Instituta Servantes bez daha, posetioci su mogli da vide kako je živelo društvo Španije od 1908. do 1940. godine - odobičaja kraljevske porodice, sportskih dešavanja, seoskih proslava, razvoja moderne industrije do teških događaja kao što je Španski građanski rat. Marin je bio jedan od retkih i hrabrih fotografa koji se usudio da izađe na ulice rodnog grada i da fotografiše ratna zbivanja. Nažalost, mnogo toga je bilo zabranjeno za vreme diktature, pa su tako i njegove fotografije bile nepravedno skrivene od očiju javnosti. Originali su predati fondaciji Pablo Iglesijas iz Madrida, gde ih dalje čuva njegova ćerka. Izložba je obišla mnoge španske gradove, kao i Berlin, Beč, Dablin, Moskvu, Varšavu, Lisabon, Krakov i Prag.

Neke od fotografija koje se mogu videti su Vlada Antonija Maure na otkrivanju spomenika Kastelaru (Madrid, 1908), Takmičenje balona (Madrid, 1913), Poseta delegacije Maroka kasarni Žandarmerije u kvartu Delisijas (Madrid, 1909), Dirižabl Cepelin sleće u Sevilju (1930), Avijacija (Madrid, 1910), Trke motora i automobila na stazi u Lasarteu (San Sebastijan, 1924), Poseta bolnice za napuštenu decu u Madridu (1909), Pogled na La Sijervin autožir iznad Madrida (Madrid, 1934), Konćita Urijes, Mis Alikantea (1932). Na nekim od njih uslikani su i pripadnici Komunističke partije Španije, ali i druge slavne ličnosti Španije tog doba.

Autor teksta: Bojana Radosavljević

Autor fotografije: Refleho