Italijansko-španski recept za uspeh - Reflejo časopis

Italijansko-španski recept za uspeh

Cine

Italijansko-španski recept za uspeh

Otkrijte kako je od romana koji je jedva ugledao svetlost dana u Italiji nastao jedan od najgledanijih filmova svih vremena u Španiji, zahvaljujući kome je Mario Kasas (Mario Casas) postao svetska zvezda

Sada već davne 1992. godine mladi italijanski pisac, scenarista i režiser, Federiko Moća (Federico Moccia), odlučuje da se probije u književni svet objavljivanjem svog prvog romana. Međutim, neuspesi koje je doživeo pokušavajući da se ostvari u filmskim i televizijskim projektima i da izađe iz senke popularnosti svog oca, čuvenog režisera italijanske komedije (commedia all'italiana), Đuzepea Moće Pipola (Giuseppe Moccia Pipolo), ne prestaju da se nižu: on ne uspeva da pronađe izdavača, već knjigu objavljuje o sopstvenom trošku i u veoma malom tiražu. Delovalo je da će i ovo biti još jedan promašaj u njegovoj karijeri, ali bilo je potrebno da prođe čitava decenija kako bi ova knjiga pronašla put do publike i izazvala opštu pomamu među tinejdžerima u Rimu. Oni tada počinju da razmenjuju retke primerke i njihove fotokopije između sebe, pa čak i da SMS-om prosleđuju citate iz knjige jedni drugima. Nova izdanja knjige koja su usledila bila su neminovna i odjednom je čitava omladina Evrope bila hipnotisana svima dobro poznatim naslovom ljubavnog romana – Tri metra iznad neba (Tre metri sopra il cielo).

Delo je ubrzo prevedeno na gotovo sve evropske jezike i izdato u više od trideset zemalja, ali je svoju najveću popularnost doživelo na susednom poluostrvu, u Španiji. Roman je u ovoj zemlji prodat u više od dva miliona primeraka, daleko značajnijem broju nego u samoj Italiji. Kako je već 2006. godine usledio i nastavak ove ljubavne priče kroz roman Želim te (Ho voglia di te), jasno je zašto je Federiko Moća proglašen za jednog od najprodavanijih autora u Španiji u 2010. i 2011. godini.

Na ideju o snimanju filma po Federikovoj knjizi došao je Rikardo Toci (Riccardo Tozzi), vlasnik jedne italijanske producentske kuće, koji je za nju čuo od svog unuka gimnazijalca. Nakon što se zainteresovao za ovu temu i pročitao roman, pokrenuo je inicijativu o njegovom reizdanju i prionuo na organizaciju filmskog projekta. Ekranizacija Moćinog romana Tri metra iznad neba završena je 2004. godine, dok je nastavak priče prenet na filmsko platno godinu dana nakon objavljivanja knjige Želim te. Uticaj koji su ovi bioskopski hitovi izvršili na italijansku omladinu bio je zapanjujuć – na zidovima širom Rima osvanuli su natpisi Ja i ti, tri metra iznad neba (Io e te, tre metri sopra il cielo); Rikardo Skamarćo (Riccardo Scamarcio), mladi glumac koji tumači lik protagoniste Stepa (Step), postaje idol tinejdžera; film oživljava tradiciju zaključavanja katanaca sa imenima zaljubljenih na ogradi mosta i bacanja ključa preko ramena u reku – od italijanskog mosta Milvio, na kom se i odigrava filmska scena, preko mostova u Francuskoj i Španiji, pa sve do SAD.

Velika popularnost Moćinih romana i istoimenih filmova leži u tome što prikazuje život italijanske omladine tog vremena, pa su u njegovim junacima tinejdžeri pronašli svoje nove idole. Film Tri metra iznad neba prati ljubavnu priču Stepa i Babi (Babi), koju igra Kejti Sonders (Katy Saunders) i govori o dvoje mladih koji imaju različite snove i očekivanja sve dok im se životni putevi ne ukrste. Ona je devojka iz visokog društva, primerna učenica, iz dobre porodice u kojoj je strogo vaspitana, a on je buntovnik, zavisan od rizika, uvek okružen nevoljama, iz porodice koja je i uzrok tome što vodi ovakav život. Step i Babi, pripadnici dva različita sveta, zaljubljuju se jedno u drugo i uplovljavaju u romansu punu strasnih i rizičnih situacija koje će učiniti nemogućom njihovu vezu. Zato obožavatelji prilikom gledanja prvog dela ostaju uskraćeni za očekivani srećni završetak, te su morali da sačekaju tri godine i film Želim te u kom se Babi i Step ponovo sreću nakon dve godine, tokom kojih su pokušali da zaborave na sve i otpočnu novi život jedno bez drugog. Međutim, kao i uvek kada je reč o filmskim pričama iz nastavaka, kritika je bila nemilosrdna i okarakterisala Želim te kao skup klišeiranih opštih mesta o životu omladine, iako je film naišao na dobar odgovor publike.

Moćini likovi bi možda pali u zaborav i morali da se zadovolje popularnošću unutar granica Italije da jedna poznata španska produkcijska kuća nije odlučila da snimi nove adaptacije naslova Tri metra iznad neba (Tres metros sobre el cielo) 2010. godine i Želim te (Tengo ganas de ti) 2012. godine. Tako je ova ljubavna priča oživela: nova Babi postaje mlada španska glumica i dobitnica nagrade Goja za najbolju mladu glumicu, Marija Valverde (María Valverde), dok je Step u španskoj verziji postao Aće (Hache) kog tumači Mario Kasas (Mario Casas), zvezda poznatih serija Pakov svet (Los hombres de Paco) i Barka (El barco). Baš kao što su Moćini romani bili čitaniji u Španiji nego u Italiji, tako su i istoimeni filmovi doživeli mnogo veći uspeh ovde, ali i na međunarodnoj sceni. Film Tri metra iznad neba je za manje od mesec dana bioskopskog prikazivanja doneo zaradu od gotovo 8,5 miliona evra i postao najgledaniji film u Španiji te godine. Uspeh prvog dela učinio je da se u snimanje nastavka uključe i svetski poznata imena proizvođača filmova, kao što je kompanija Vorner Bros (Warner Bros). Sasvim očekivano, sa ovim filmom nastavilo se obaranje rekorda, pa i onih koje je postavio prvi deo. Dovoljno je reći da je film Želim te zauzeo 15. mesto na listi najgledanijih španskih filmova svih vremena. Zasluge za uspehe ovih filmova pripadaju njihovom režiseru, Fernandu Gonsalesu Molini (Fernando González Molina), koji je učestvovao na nekim od najuspešnijih filmskih i serijskih projekata u Španiji, poput Crvenog orla (Águila roja), Seranovih (Los Serrano) i Odliva mozgova (Fuga de cerebros), ali i glavnom glumcu, Mariju Kasasu, čija je popularnost među mladom publikom, naročito ženskom, učinila svoje. O planetarnoj popularnosti ovog harizmatičnog španskog glumca najbolje govori podatak da samo na društvenoj mreži Facebook postoji više stotina stranica koje su mu posvećene, dok se broj njegovih obožavatelja širom sveta meri milionima. Interesovanje za Kasasa i njegove filmove nije izostalo ni u Srbiji, pa su mnogobrojni obožavatelji sa nestrpljenjem iščekivali nastavak ljubavne priče započete u filmu Tri metra iznad neba. Krajem novembra konačno su i imali priliku da uživaju u beogradskoj premijeri filma Želim te.

Istinskim obožavateljima ljubavne priče Babi i Stepa, koji su njihovu sudbinu ispratili i u pisanoj i u audio-vizuelnoj formi, sigurno nisu promakle neke od razlika koje se javljaju između romana i njihovih filmskih adaptacija. Tako je, na primer, čuveni automobil koji poseduje Babin otac u knjizi marke Mercedes, dok je u filmu reč o Jaguaru. U nastavku filma mogu se uočiti izostavljanja mnogih elemenata iz romana Želim te: ne spominje se prijateljski odnos između Stepove majke i njegove nove devojke, Džin (Gin), izbačena je i priča o novoj verenici Stepovog oca, kao i o ljubavnici koju ima Babin otac u knjizi itd.

Autor teksta: Katarina Gligorić

Autor fotografije: El Hormiguero