Grafitna Valensija - Reflejo časopis

Grafitna Valensija

Arte

Grafitna Valensija

Zidovi napuštenih mesta u Valensiji poslednjih godina predstavljaju savršene površine za graffiti umetnike

Za sve one koji su imali priliku da posete Valensiju, sigurno su je upamtili ne samo po posebnom duhu i lepoti, već i po zanimljivim grafitima. Valensija se može pohvaliti mnoštvom kreativnih umetnika i bilo koji deo grada u koji se zađe mogao bi poslužiti kao dobar primer kako se stvara umetnost koja ulepšava ljudsko okuženje i unosi svetlost i boje u svakodnevicu.

Valensija ima sve – od gotskih četvrti do futurističke arhitekture moderne umetnosti. Međutim, u poslednjih nekoliko godina zidovi napuštenih mesta, kao što su stara gradilišta ili industrijske zgrade, pretvorili su se u savršene površine za, takozvani, street art, na kojima se mogu videti spektakularni grafiti. Slobodno se može reći da je ovaj umetnički izraz u modi, tako da se u gradu održavaju brojna dešavanja vezana upravo za njegovo napredovanje. Mercado Fuencarril je specijalizovana radnja u kojoj se mogu naći sprejevi i razne potrepštine za umetnike, ali pored toga nudi ljubiteljima i amaterima priliku da uživaju u crtanju grafita upravo na zidovima same radnje.

Obilazeći grad pronaći ćete i najskrivenije grafite kreativne valensijanske ulične umetnosti. Na svakom koraku, bilo po preporuci ili prilikom organizovanog obilaska grada, bićete upućeni na raznorazne muzeje ili galerije klasične i moderne umetnosti. Ali, ono što nećete naći ni u jednom turističkom vodiču jeste umetnost grafita. Nije potrebno daleko ići – u samom centru Valensije zidove krase raznorazne boje, poruke i crteži koji predstavljaju maštovitost i šarenolikost u kontrastu sa napuštenošću starih zgrada koje više nikome ne služe. Pretvaraju se u pozornicu novog umetničkog koncepta zvanog grafit. Prijatni su za oko a u isto vreme i uveseljavaju okruženje stanovnika najstarijeg dela grada, četvrti Barrio del Carmen, poznatog, pre svega, po noćnom životu. Brojne prodavnice, frizerski saloni, automehaničarske radnje, restorani, fotografske radnje, odlučile su da na svojim rolo vratima ukažu poverenje grafiti-umetnicima, i tako stvore jednu novu dimenziju avangardne Valensije.

Da biste sagledali ovu stranu Valensije morate malo da zalutate, da se prepustite uskim ulicama koje se kriju u samom centru, a ne čine turistički deo grada. Oni su tu, baš iza onih građevina čijoj se arhitekturi divite. Za izvesni vremenski period stari grafiti biće zamenjeni novima i tako u krug. Pa, ipak, postoji izvestan broj grafita koji su se izdvojili i postali zaštitni znak ove nove valensijanske umetnosti.

Autor teksta: Sanja Bojić