Festival autorskog filma (28. 11.–3.12.) - Reflejo časopis

Festival autorskog filma (28. 11.–3.12.)

Cine

Festival autorskog filma (28. 11.–3.12.)

U ovogodišnjem izdanju pažnju su nam privukla tri ostvarenja: Glorija, Eli i Mleko tuge

Jedini film koji je u potpunosti na španskom je Eli (Heli), ovogodišnji dobitnik nagrade za režiju Kanskog festivala. Režiser Amat Eskalante govori o životu u neprekidnom strahu, pitajući se kako neko živi u stalnoj atmosferi nasilja. U centralnom Meksiku, tačnije Guanahuatu, Helijeva dvanaestogodišnja sestra zaljubljuje se u sedamnaestogodišnjaka. Njih dvoje pokreću lanac nasilja u želji da pobegnu i venčaju se. Zanimljivo je da su skoro svi glumci ovog ostvarenja debitanti.

Paulina Garsija (Paulina García), glavna glumica filma Glorija (Gloria), dobila je ove godine nagradu za najbolju glumicu na festivalu u Berlinu. Glorija živi u savremenom Čileu, gde prkoseći starosti kreće u potragu za zadovoljstvom na zabavama samaca. Bivši mornarički oficir Rodolfo joj osvaja srce, međutim, prošlost kuca na vrata. Ova tragikomedija je deo takmičarskog progama festivala, kao I film Heli.

U revijalnom programu biće prikazan film Mleko tuge (La teta asustada), peruansko ostvarenje u kome možete čuti kako zvuči jezik peruanskih domorodaca, kečua. Protagonistkinja Fausta je sisanjem mleka nasledila melanholiju svoje majke prouzrokovanu nasiljem nad njom tokom krvavog građanskog rata. Nagrađen Zlatnim medvedom 2009, ovaj film možete pogledati u Domu omladine u sklopu ciklusa Pobednici Berlina.

Za detaljan program pogledajte internet prezentaciju festivala: http://www.faf.rs/

Autor teksta: Vanja Kudra

Autor fotografije: scene iz filmova: Eli, Glorija i Mleko tuge