Ekvadorac među Romantičarima - Reflejo časopis

Reflejo logo

Que Pasa Društvo Hispanista
Ekvadorac među Romantičarima

Deporte

Ekvadorac među Romantičarima

Mlada zvezda OFK Beograda govori o svojim iskustvima u srpskom fudbalu, impresijama o našoj zemlji, planovima i ambicijama za budućnost...

 Od 2010. godine mladi fudbaler iz Ekvadora brani boje čuvenog kluba OFK Beograd, čiji igrači nose popularni nadimak romantičari. Batioha je došao u Srbiju sa samo 18 godina, ali to mu nije predstavljalo prepreku za profesionalno formiranje i napredak. Počeo je igrajući za FK Novi Sad, zatim je prešao u FK Inđiju, a njegov neosporni talenat ga je doveo u klub u kom trenutno igra i u najznačajniju fudbalsku ligu u Srbiji. Zahvaljujući svojim odličnim nastupima u dresu OFK Beograda, Batioha je postao jedan od miljenika navijača, a mi smo iskoristili zimsku pauzu da porazgovaramo sa Augustom i predstavimo ga čitaocima Refleha.

Nasledili ste talenat za fudbal od svog oca, bivšeg fudbalera Krusa Kintera (Cruz Quintero). Da li je on probudio u vama interesovanje za fudbal?

Moj otac je veoma davno bio fudbaler, ali nije uspeo da zaigra u prvoj ligi. Ali, imam i dosta rođaka koji su bili ili su još uvek fudbaleri, a i moja mama takođe strastveno prati fudbal.

Nakon što ste se profesionalno formirali u nekim od ekvadorskih klubova kao što su Manta FK (Manta Fútbol Club), Gvajakil (LDU Guayaquil) i Barselona SK (Barcelona Sporting Club), došli ste u Srbiju sa samo 18 godina. Da li vam je teško pala tako velika promena sa tako malo godina?

Da, s obzirom na to koliko sam bio mlad i da mi je to bilo prvo putovanje u Evropu, sam, bez porodice. Ali radovalo me je to što sam znao da ću zaigrati u nekom od klubova iz Evrope.

Kakve razlike postoje između ekvadorskog i srpskog stila igre?

Stilovi igre su veoma različiti, u Ekvadoru je brži, a ovde, u Evropi, nije toliko dinamičan i igra se veoma organizovano i više po strani.

Kako ste se navikli na život u Srbiji?

Bilo mi je veoma teško da se naviknem na sve, prvenstveno na jezik. Na srpsku hranu sam se vremenom privikao, a sa ljudima sam se odlično složio i sklopio mnoga prijateljstva.

Da li ste imali mnogo problema sa učenjem srpskog jezika?

Da, imao sam mnogo problema i trebalo mi je dosta vremena, godinu i po dana da razumem i da naučim malo srpskog jezika.

Da li ste znali nešto o Srbiji pre nego što ste došli ovde?

Ne, pre toga nikada nisam čuo za Srbiju, ali znao sam za fudbalski klub Crvena Zvezda jer su u tom klubu igrala dva fudbalera iz Ekvadora, Kastiljo (Segundo Alejandro Castillo Nazareno) i Salas (Franklin Agustín Salas Narváez).

Nadaleko je poznata fanatičnost srpskih navijača, naročito navijača Crvene Zvezde i Partizana. Kako vam se to čini? Da li postoji slična situacija u ekvadorskom fudbalu?

Postoji velika razlika između navijača ovde, u Srbiji, i u Ekvadoru. Ovde ne dolazi mnogo navijača na sve redovne utakmice, dok su u Ekvadoru na svakoj utakmici stadioni puni, bez obzira na to protiv koje ekipe se igra. To je razlika između velikih klubova u Ekvadoru i Srbiji.

Ko su vaši fudbalski idoli?

Divim se Brazilcu Ronaldinju (Ronaldinho), kao i Andresu Inijesti (Andrés Iniesta).

Zahvaljujući odličnim igrama u Srbiji dobili ste nadimak Bati-gol. Da li vam se to dopada, kao i insinuacija na velikog argentinskog fudbalera Gabrijela Batistutu (Gabriel Batistuta) koji je imao isti nadimak?

Nadimak mi ne smeta, ali mislim da je iluzija da me zovu isto kao i Batistutu, jednog od velikih svetskih igrača.

Uprkos brojnim ponudama koje ste dobili, obnovili ste ugovor sa OFK Beogradom na još godinu dana. Da li to znači da želite da ostanete u evropskom fudbalu i u budućnosti?

Da, imao sam dosta ponuda, ali razgovarao sam sa trenerom i upravom kluba i došli smo do dogovora da obnovim ugovor na još jednu sezonu. Odlučio sam da ostanem zbog mnogih razloga, želim da osvojim Kup Srbije sa svojim klubom i da zauzmemo solidno mesto u Superligi Srbije. Nadam se da ćemo uspeti u tome.

Da li biste voleli da zaigrate u dresu Ekvadora?

To je ono o čemu svaki igrač sanja, velika je čast predstavljati svoju zemlju. Ali da bih to postigao moram da radim veoma naporno u svom klubu kako bih pokazao da me mogu uzeti u obzir za poziv u selekciju. To bi bilo izuzetno značajno za moju fudbalsku karijeru.

Autor teksta: Katarina Gligorić