Duh Katalonije u Beogradu - Reflejo časopis

Duh Katalonije u Beogradu

Música

Duh Katalonije u Beogradu

Beograd je ovog aprila ugostio katalonskog kantautora Rožera Masa (Roger Más) i time približio Srbiji duh ove istočne španske pokrajine.

Institut Ramon Ljulj je u saradnji sa Institutom Servantes i Lektoratom za katalonski jezik 19. aprila organizovao koncert Rožera Masa, mladog katalonskog kantautora. Koncert je održan u prijatnoj atmosferi Akademije 28 u Nemanjinoj ulici.

Rožer Mas je predstavio beogradskoj publici pesme sa svoja dva albuma Mistica Domestica i Les canons telulúriques. Prisutni su tako imali priliku da čuju uživo muziku na katalonskom jeziku, kao i jednu pesmu na engleskom, uz objašnjenje da je to njegova prva napisana pesma sa 16 godina. Koncert je započet tradicionalnom španskom kompozicijom, a imali smo priliku i da čujemo već pomenutu pesmu iz mladosti, kao i erotsku fantaziju pretočenu u pesmu.

Na izuzetno prijatno iznenađenje prepunog kluba Akademije 28, mladi katalonski pevač je sve prisutne pozdravio na srpskom jeziku, a isto tako se i oprostio od srpske publike, rečenicom –„Volim Beograd“.

Da koncert bude još zanimljiviji, Rožer je gostovao sa pijanistom, pravim virtuozom na klaviru. Pijanista je u toku koncerta odsvirao miks kompozicija na klaviru, među kojima su se našle i poznate starogradske srpske pesme, od kojih je publici najpoznatija bila: „Moja mala nema mane“, čime je koncert postao posve originalan i jedinstven.

Autor teksta: Tijana Čupić

Autor fotografije: Institut Servantes