Da li ste znali... - Reflejo časopis

Da li ste znali...

¿Sabías que...?

Da li ste znali...

… da je meksički predsednik Pedro Laskurain (Pedro Lascuráin) šef države koji je najkraće bio na vlasti i to samo jedan čas?

Laskurain, koji je pre te funkcije bio ministar spoljnih poslova u vladi predsednika Fransiska Madera (Francisco Madero), poslužio je kao pion u državnom udaru generala Viktorijana Uerte (Victoriano Huerta).

Kada je Uerta zbacio Madera, na njegovo mesto su po Ustavu Meksika iz 1857. godine mogli da dođu jedino potpredsednik države, javni pravobranilac, ministar spoljnih poslova ili ministar unutrašnjih poslova. Tokom puča zajedno sa Maderom svrgnuti su i potpredsednik Hose Marija Pino Suares (José María Pino Suárez) i javni pravobranilac Adolfo Valjes Baka (Adolfo Valles Baca), a kako bi državni udar donekle bio zakonit, za novog šefa države postavljen je Laskurain koji je odmah imenovao Uertu za ministra unutrašnih poslova, čime je general postao sledeći u nizu za funciju predsednika.

Manje od sat vremena kasnije, Laskurain je dao ostavku, a Viktorijano Uerta je postao novi predsednik Meksika.

Autor teksta: Marija Gudurić

Autor fotografije: www.wikipedia.com