Da li ste znali... - Reflejo časopis

Da li ste znali...

¿Sabías que...?

Da li ste znali...

... da se na „Međunarodni dan knjige“ (Día del libro) 23. aprila, obeležava smrt Vilijema Šekspira i Migela de Servantesa?

Da li ste znali da se na „Međunarodni dan knjige“ (Día del libro), 23. aprila, obeležava smrt Vilijema Šekspira i Migela de Servantesa? Za hispanski svet ovaj dan značajan je i zbog sećanja na dan smrti peruanskog pisca i istoričara Inku Garsilasa de la Vegu (1539-1616) koji će ostati upamćen kao prvi pisac indihenističkog porekla u istoriji latinoameričke književnosti.

U Španiji se na osnovu dekreta kralja Alfonsa XIII iz 1926. „Dan knjige“ prvobitno obeležavao 7. oktobra, na dan Servantesovog rođenja da bi se samo nakon pet godina, 1930. ipak pomerio na 23. april, datum Servantesove smrti. U Kataloniji se ovaj dan se podudara sa proslavom Svetog Horhea, odnosno svetog Đorđa, koji se na katalonskom naziva Diada de Sant Jordi. Na ovaj dan se na ulicama Barselone, naročito na La Rambli, prodaju crvene ruže i knjige sa potpisima autora, dok je stari običaj da se žene dobijaju ruže na poklon, a da one za uzvrat daruju knjige.

Pored očuvanja pisanog kulturnog nasleđa i autorske književnosti, ovaj datum komisija UNESKO-a 1995. godine je zvanično odredila  i za dan zaštite autorskih prava. Pored toga, ustanovljeno je da svake godine jedan grad bude prestonica knjige. Što se hispanskog dela sveta tiče, godine 2001. to je bio Madrid, 2007. Bogota, a 2011. Buenos Ajres.

Autor teksta: Jelena Bašević

Autor fotografije: na slici: prodaja knjiga na La Rambli u Barseloni