„Čudo od deteta” stvara čuda od filmova - Reflejo časopis

„Čudo od deteta” stvara čuda od filmova

Cine

„Čudo od deteta” stvara čuda od filmova

Režiser koji je po snimanju filma Tesis pao na ispitu iz režije, poznat i kao „čudo od deteta“, pokazao je da španski film može da bude blokbaster.

Danas uspešni režiser, scenarista i producent, Amenabar je svoju karijeru započeo izuzetno rano. Ljubav koju je gajio prema knjigama pretvarala se u ljubav prema filmu i nauci. Uspinjući se lestvicom uspeha, stigao je do nadahnutog opisa Luisa Garsije Berlange (Luis García Berlanga) koji ga je istakao kao predstavnika grupe koju opisuje kao „izuzetne mlade ljude, čopor gladnih vukova koji je postigao ono što mi nismo: da napravi red pred biletarnicama i ponovo ugradi film u industrijsku infrastrukturu”.

Alehandro Amenabar, rođen u Čileu 1972. godine, ali je već sa godinu dana postao stanovnik Španije, jedan je od najpoznatijih španskih režisera svetskog glasa. Pre nego što se posvetio karijeri dugometražnih filmova, snimao je brojne kratkometražne, a njegov prvi dugomtražni film Tesis ostvario je izuzetan uspeh, čak je i zaradio više van granica Španije nego u domovini. Režiser je i scenarista mnogih uspešnih dugometražnih filmova – Tesis, Otvori oči, Duhovi u nama, More u nama, Agora. Za film More u nama, za koji je takođe bio i producent, osvojio je Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja. Filmovi Agora i Duhovi u nama su na engleskom, dok su preostala tri na španskom.

Tesis i More u nama prikazuju ozbiljne probleme današnjice – temu snuff filmova izneo je Tesis, dok se More u nama bavi problemom eutanazije. Odlična gluma Havijera Bardema (Javier Bardem) nudi potresnu priču čoveka koji je nesrećnim slučajem ostao paraplegičar i koji preko 20 godina pokušava da dobije dozvolu za eutanaziju. Preko potresne životne priče i neuspele ljubavi, Amenabar upućuje da je nadublje i najuzburkanije more u nama samima.

Njegov talenat i raznovrsnost ideja vidljivi su u svakom njegovom filmu kroz različitost prikazanih tema. Kod njega se ne stiče osećaj prepoznatljivog lajt-motiva, osim onog najbitnijeg – originalnosti. Sarađivao je sa poznatim holivudskim glumcima – sa Nikol Kidman (Nicole Kidman) za film Duhovi u nama, sa Rejčel Vajs (Rachel Weisz), kao i sa Tomom Kruzom (Tom Cruise), koji je tekstopisac za film Vanilla sky. Nikol i Penelope Krus (Penélope Cruz) u filmovima Duhovi u nama i Otvori oči odigrale su odlične uloge, savršeno uklopljene u priču pomerenih granica jave i sna.

„Čudo od deteta“ nudi novi svet, ne obećavajući srećan kraj. Tako je, uostalom, i u životu. Njegovi filmovi nude raznovrsne životne priče, moguće ili ne, ali uvek originalne i inspirativne koje navode da očekujemo izuzetnu karijueru od svetski poznatog španskog režisera.

Amenabar u svojim filmovima veliki značaj predaje i muzici. Sam ističe da voli da sluša muziku koja se oslanja na sliku ili onu na koju se oslanjaju slike u filmu. Za njega uloga muzike nije da popuni prazninu kada glumci ne govore, već da se saživi sa slikama, ublaži ih ili ih naglasi.

Autor teksta: Tijana Čupić

Autor fotografije: Amenabar sa Havijerom Bardemom, scena iz filma