Čovekov najbolji španski prijatelj - Reflejo časopis

Reflejo logo

Que Pasa Društvo Hispanista
Čovekov najbolji španski prijatelj

Collage

Čovekov najbolji španski prijatelj

Upoznajte neodoljiva bića čiji preci doaze iz Španije i otkrijte da li se među njima možda nalazi i vaš verni prijatelj i član vaše porodice.

Životi španskih kraljeva bili su nezamislivi bez njihovog prisustva, njihovo društvo je bilo neizostavno na dvorovima i tokom lova; bili su simbol moći njihovih gospodara i brižno su negovani. Danas se nalaze svuda širom sveta i poklanjaju bezuslovnu ljubav svojim prijateljima. Predstavljaju pravo blago o kom se malo zna i koje zauzima malo mesta u pričama o nasleđu koje je španski narod ostavio ostatku sveta. U nastavku vam predstavljamo španske autohtone rase pasa.

Najveći i najpoznatiji predstavnik koji dolazi iz Španije jeste španski mastif. Iako može dostići i do 100 kg težine, ova rasa vas nikako neće uplašiti jer je njihov ljupki i nežni karakter jednako veliki. Naziva se i leonskim mastifom zbog njegovog mesta porekla, gde je i dan danas najrasprostanjeniji, ali moguće ih je pronaći i pod imenom merino pas jer su stekli veliku popularnost kao pratnja stadima ovaca rase merino. Pripada klasi stočarskih pasa jer su, vekovima unazad, mastifi pratili stada ovaca koja su prelazila regiju Leon i branili ih od napada vukova, zahvaljujući svojoj veličanstvenoj figuri i masivnim ogrlicama sa bodljama koje im je čovek stavljao. Neki hroničari tvrde da se ova rasa pasa, zajedno sa drugim krupnim rasama, koristila u periodu nakon osvajanja Amerike u svojstvu «ratnog psa», tačnije, dresirali su ih da napadaju, uhode i nadgledaju položaje tokom borbi protiv urođeničkih plemena. Osim toga što poseduje izvanredan instinkt čuvara, španski mastif je jedan druželjubiv, elegantan, snažan i miroljubiv pas, savršeno društvo za svaku porodicu, naročito za decu. Neosporni značaj ove rase je ovekovečen čak i na umetničkim delima najpoznatijih španskih slikara: Fransiska de Goje (Francisco de Goya) i Dijega Velaskesa (Diego Velázquez), na čijem se remek-delu Mlade plemkinje (Las Meninas) nalazi leonski mastif porodice Filipa IV.

 

Jedna od varijanti pomenute rase jeste pirinejski mastif, gigantska rasa, jedna od najkrupnijih na svetu, budući da mužjaci dostižu i do 85 cm visine. Poreklom je sa aragonskih Pirineja. Nažalost, ova rasa je prošla jedan veoma težak period tokom XX veka, naročito posle gradjanskog rata u Španiji, jer je u to vreme bilo teško i skupo odgajati psa njegove veličine, tako da je pravi pirinejski mastif bio gotovo istrebljen. Sedamdesetih godina se organizovala grupa njihovih ljubitelja čiji je glavni cilj da vrše selekciju i negovanje rase, nadamo se sa dovoljnim uspehom kako bi se sačuvala ova posebna rasa pasa.

 

Čuvena Kanarska ostrva su mesto porekla još dve španske rase pasa: kanarskog psa i kanarskog hrta. Kanarski pas, poznat i kao kanarski lovački pas, smatra se, prema zakonu vlade Kanarskih ostrva, prirodnim simbolom ostrva Gran Kanarija. Ova rasa je nastala kao rezultat ukrštanja prehispanskog urođeničkog stočarskog psa i molosoidnih rasa pristiglih u arhipelag nakon stranih osvajanja. Drugi stanovnik Kanara, poznati ostrvski hrt, jeste rasa izuzetno razvijenog lovačkog instinkta. Zbog toga mu nedostaju karakteristike čuvara, iako je, i pored toga, veoma privržen i nežan prema svom gazdi.

 

Još jedan predstavnik grupe hrtova jeste ibiski hrt, poreklom sa ostrva Ibica, što i govori njegovo ime. Distinktivne odlike ove rase su njihove velike uši u vertikalnom položaju, dugačak i mršav vrat, i, ono najsimpatičnije: nos boje kože, kao i uši, očni kapci i jastučići na šapama.

Osim pomenutih španskih rasa, postoje još neke koje se jednako gaje i van Španije, pa samim tim i u Srbiji. Izdvajaju se španski hrt, katalonski ovčar i španski pas za vodu.

 

I u Španiji su takođe veoma popularne rase pasa koje dolaze iz Srbije, a među njima se izdvajaju srpski gonič, srpski trobojni gonič, srpski planinski gonič, srpski odbrambeni pas, itd. Posebno cene rasu šarplaninac, takođe poznatu i kao jugoslovenski ovčar sa Šar-planine, budući da je to jedan od retkih pasa koji može da zastraši vuka ili medveda.

Svakako da svi na spomen španskih rasa pasa prvo pomisle na španijela. Međutim, ne postoje čvrsti dokazi o tome da ova rasa potiče sa Iberijskog poluostrva, već sve hronike o njima beleže da se prvi predstavnici javljaju u Velikoj Britaniji. Njihovo ime potiče od francuske reči espaignol, što znači španski, a pretpostavlja se da su na britanska ostrva stigli kao pokloni španskih plemića engleskim kraljevima. Nesumnjivo najpoznatiji predstavnik ove klase jeste koker španijel, veoma zastupljen i uzgajan u Srbiji.

Autor teksta: Katarina Gligorić

Autor fotografije: www.wikipedia.com