Beogradske tajne kraljice flamenko-džeza - Reflejo časopis

Beogradske tajne kraljice flamenko-džeza

Música

Beogradske tajne kraljice flamenko-džeza

U okviru ovogodišnjeg 14. po redu Guitar Art Festivala, na sceni Sava Centra nastupila je i španska flamenko i džez umetnica Konća Buika (Concha Buika).

U pratnji tročlanog benda, Konća je na scenu izašla odevena u dugačku crnu haljinu i bosa, te je tako nagovestila da njen nastup neće biti uobičajen i predvidiv. Koncert je otvorila pesmom Sueño con ella, a zatim su se ređale i ostale popularne kompozicije – Oro Santo, En el último trago, Volveras, Mentirosa. Poznata po veštim improvizacijama, uz fenomenalnu pratnju i nesvakidašnje solo delove gitariste i pijaniste, pevačica je izvodila svoje hitove uz obilje emocija i izazivala uzdahe i spontane aplauze beogradske publike, dok se nekolicini obožavalaca oteo i poneki uzvik na španskom – ¡Guapa!, ¡Hermosa! (srp. Lepotice!).

Buika nam je pružila još nešto na šta ovdašnji auditorijum nije navikao, a to je prisan odnos umetnika i publike – pevala je momcima u prvim redovima, fotografisala po bini, otkrila nam svoja najdublja osećanja i pokazala da „svi delimo iste, glupe tajne“. Nije se libila ni da zaplače tokom pojedinih pesama, ali ni da, u maniru prave dive, „zaboravi“ kad treba da počne pesmu. Uz dozu zdravog humora, pokazala je zašto se za njene nastupe uvek traži karta više – koncert Konće Buike predstavlja zanimljiv spoj muzike, ispovesti, flerta i iskrenog humora.

Iako je nastup trajao gotovo dva sata, publika je želela još, pa je ova jedinstvena diva poreklom sa Majorke izvela još dve pesme za bis, među kojima je bila i Mi niña Lola. Možda je jedina zamerka to što smo ostali uskraćeni za izvođenje njene najpopularnije pesme, No habrá nadie en el mundo. Ali, to sigurno možemo da joj oprostimo, budući da je, kako je sama kazala, „ovde pronašla svoju porodicu“, porodicu koja će željno iščekivati njen povratak i zvuke novih flamenko melodija.

Autor teksta: Marija Gudurić